Poslankyňa Letanovská: Ignorovanie vedcov pri testovaní považujem za arogantné a nebezpečné

0
poslankyňa NR SR Andrea Letanovská (Za ľudí) Foto: TASR

Celoplošné testovanie neprinesie avizovaný efekt na pokles novoinfikovaných, je to neefektívne využívanie zdravotníctva a finančných zdrojov na testovanie, v čase keď zaberá lockdown, hovorí pre ParlamentneListy.sk poslankyňa Za ľudí Andrea Letanovská.

Je tu dvojdňový víkend intenzívneho testovania obyvateľstva na covid-19. Predsedníčka vašej strany Za ľudí Veronika Remišová ho jediná vo vláde nepodporila. Vy testovanie ako lekárka, anestéziologička a poslankyňa tiež nepovažujete za šťastný nápad. Prečo?  

Celoplošné testovanie neprinesie avizovaný efekt na pokles novoinfikovaných,  je to neefektívne využívanie zdravotníctva a finančných zdrojov na testovanie, v čase keď zaberá lockdown a zdravotníkov potrebujeme v nemocnici a pri očkovaní. 

Pre vývoj epidémie to môže byť dokonca škodlivý krok, lebo vyháňa ľudí z domu, títo sa zhromažďujú v chladnom počasí s cudzími ľuďmi a ľahko sa môžu nakaziť. Ag testy majú u bezpríznakových infikovaných veľmi nízku citlivosť a mnoho falošne negatívnych dostane certifikát, ktorý im umožní voľnejší pohyb a falošný pocit bezpečnosti na neuveriteľných až šialených mnoho dní. 

Vedci upozorňovali pred testovaním na  jeho zbytočnosť, zverejnovali dáta,  ale nemalo to význam. Ako ste to vnímali?  

Ako arogantné a nebezpečné ignorovanie odborného konsenzu a vedeckých faktov s potenciálne fatálnymi následkami na celé Slovensko. 

Primátor Bratislavy vyzval ľudí v piatok  a v sobotu to zopakoval, aby riadne zvážili, či potrebujú certifikát  a radšej nech uprednostnia svoje zdravie a zdravie blízkych a idú sa testovať len ak  to naozaj  potrebujú a to  s  odstupmi a respirátormi ideálne.. Ako vnímate tento krok mesta? De facto dalo za pravdu, že ide o rizikovú  akciu…

Áno, toto rozhodnutie je úplne racionálne a dáva každému občanovi na zváženie porovnanie potenciálneho prínosu testovania a získania certifikátu (so všetkými limitáciami, ktoré spomínam vyššie) a rizika, ktoré účasť na testovaní prináša. 

Vedeli by ste Vy ako kompetentná lekárka dať na víkend ľuďom nejaké bezpečnostné  upozornenie, aby predišli nákaze?  

Ak sa rozhodnú zúčastniť testovania – minimalizovať kontakt s cudzími ľuďmi,  teda dodržiavať odstupy, rúško, prípadne ešte lepšie respirátor, po kontakte s akýmkoľvek povrchom dezinfekcia rúk. A dobre sa obliecť, aby sa pri čakaní nepodchladili. 

Čo sa týka liečby covid-19 – ivermectin je liek, ktorý ministerstvo zdravotníctva už dalo do  zoznamu liekov,  ktorými  možno liečiť pacientov na JIS-kách, stále však  nie je certifikovaný. Vaše skúsenosti s týmto liekom sú nejaké? Ako ho môžu používať,  keď nie je v zozname liekov? Kedy sa môže dostať do lekární na Slovensku?  

Slovenská spoločnosť anestéziológie a intenzívnej  medicíny požiadala Ministerstvo o mimoriadny dovoz Ivermectinu za účelom použitia u pacientov s covid-19. Ešte nemáme odpoveď. Niektorí pacienti ho majú z Rakúska a je im podaný na vlastnú žiadosť. Skúsenosti nemocníc na Slovensku sú čo do počtu použití rôzne, my sme ho použili u jednej pacientky s dobrým efektom. 

- Reklama -