Vláda nemá dostatok peňazí na potreby samospráv, Únia miest Slovenska rokovala s premiérom a ministrom financií 

0

1.7.2023 (SITA.sk) – Slovenská vláda nemá prostriedky na dofinancovanie potrieb samosprávy. Také je resumé rokovania Únie miest Slovenska (ÚMS) s premiérom Ľudovítom Ódorom a ministrom financií Michalom Horváthom. Predmetom rokovania bolo riešenie požiadaviek samospráv v oblasti financovania a problémov, ktoré mestá potrebujú naliehavo riešiť.

Nedostatok finančných prostriedkov

Informuje o tom v tlačovej správe hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová. ÚMS riešila svoje problémy s premiérom a ministrom financií aj na svojom prvom stretnutí ešte 26. mája a následne zorganizovala aj online rokovanie Republikovej rady členských miest. Za účasti šéfa ministerstva financií boli primátori informovaní o aktuálne zverejnených prognózach ministerstva.

I napriek tomu, že na stretnutiach premiér aj minister financií informovali, že vláda SR nemá prostriedky na dofinancovanie potrieb samosprávy, ÚMS oceňuje, že vláda prijala veľkú časť opatrení, ktoré požadovala. Tie umožnia zníženie výdavkov samospráv.

Ústretový postoj vlády SR

„Dôležité je zdôrazniť, že vláda SR o predmetných opatreniach vie rozhodnúť i v rámci svojich obmedzených kompetencií. Súčasne sa vážne zaoberá aj odpustením tzv. covidových pôžičiek a k tomuto kroku je naklonená,“ uvádza sa v tlačovej správe. ÚMS si váži konštruktívny a ústretový postoj predstaviteľov vlády SR, ktorá aktívne komunikuje a promptne rieši všetky relevantné požiadavky zo strany slovenských miest.

V rokovaniach o svojich praktických požiadavkách pokračuje ÚMS ďalej v individuálnych rokovaniach s ministrami. Za dôležité ÚMS považuje aj zhodu s predstaviteľmi vlády, že je potrebné, vzhľadom na doterajšie skúsenosti a očakávané trendy, pristúpiť k úpravám v rozdelení právomocí a zodpovednosti miest. Predovšetkým k zmene financovania miest, čo posilní nie len ich stabilitu a odolnosť, ale aj celého Slovenska.

Viac k témam: Hovorkyňa, Minister financií SR, Požiadavky, Premiér, Rokovanie, Samosprávy
Zdroj: SITA.sk – Vláda nemá dostatok peňazí na potreby samospráv, Únia miest Slovenska rokovala s premiérom a ministrom financií  © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -