Najvyšší súd v kauze predražených ultrazvukov nerozhodol, Branislav Paška ani jeho obhajca neprišli

0

6.6.2023 (SITA.sk) – Najvyšší súd SR v utorok nerozhodol o kauze synovca bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku Branislava Pašku týkajúcej sa nákupu údajne predražených ultrazvukov.

Pokutu dostal aj obhajca

Obžalovaný totiž zaslal súdu ospravedlnenie pre práceneschopnosť, súd ho však vyhodnotil ako nepostačujúce a uložil mu poriadkovú pokutu 200 eur. Pokutu 300 eur dostal pre neprítomnosť aj jeho obhajca. Súd následne verejné zasadnutie odročil na 1. augusta.

„Súd mal v tejto súvislosti podklady a tie nevyhodnotil ako náležité,” uviedol pre médiá v súvislosti s ospravedlnením obžalovaného prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko.

Pripomenul, že doklad o práceneschopnosti zaslal Branislav Pašku súdu v pondelok 5. júna. „Následne neakceptoval požiadavku súdu na bližšie zdôvodnenie,” doplnil prokurátor.

Machinácie pri verejnom obstarávaní

Sudca Špecializovaného trestného súdu ešte v októbri 2021 uznal Branislava Pašku za vinného zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a uložil mu súhrnný trest odňatia slobody sedem rokov so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia.

Verdikt sa týkal kauzy nákupu údajne predražených ultrazvukov pre Univerzitnú nemocnicu Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach z roku 2013. Obžalovaný proti verdiktu podal odvolanie.

Podľa prokuratúry bol konaním obžalovaného ako vedúceho oddelenia verejného obstarávania v UNLP uprednostnený konkrétny víťaz verejnej súťaže tak, že vykonal sériu krokov a postupov, ktorými ho zvýhodnil alebo uprednostnil na úkor alebo v neprospech ostatných.

Uprednostnený víťaz

Nastavil totiž špecifické technické parametre na vybavenie štyroch USG zariadení. Týmto konaním Branislav Paška podľa obžaloby porušil zákon o verejnom obstarávaní a zároveň bola spôsobená škoda viac ako 160-tisíc eur. Branislav Paška však trval na svojej nevine.

Na prípad upozornila v lete 2015 organizácia Via Iuris. Podľa nich napokon zostala pre sporne nastavené ceny a kritériá verejného obstarávania v tendri na dodanie ultrazvukov iba jedna firma, ktorá zákazku napokon aj získala.

Prístroje podľa Via Iuris nemocnicu vyšli na 375-tisíc eur, pričom iné nemocnice podľa nich kúpili kvalitnejšie prístroje lacnejšie.

Branislav Paška stál pred súdom aj v prípade obžaloby pre výtržníctvo a ublíženie na zdraví, v ktorých boli obžalovaní aj jeho súrodenci Marián a Martin. Na jeseň 2015 sa totiž zapojili do nočnej potýčky v centre Košíc, pri ktorej podľa obžaloby napadli mladú ženu a jej priateľa.

Odvolací Krajský súd v Košiciach mu za prečin výtržníctva a prečin ublíženia na zdraví potvrdil dvojročný trest s podmienečným odkladom na tri roky.

Obžalovaný takisto v súčasnosti čelí súdnemu procesu vo veci machinácií pri nákupe nábytku pre urgentný príjem košickej nemocnice.

Ten bol v roku 2014 zaobstaraný za viac ako 200-tisíc eur. Objednávka však bola podľa orgánov činných v trestnom konaní výrazne predražená, za čo má byť zodpovedný práve Branislav Paška. Nemocnica tak prišla o približne 151-tisíc eur.

Viac k témam: kauza nákupu predražených ultrazvukov, Machinácie, Súdy, Verejné obstarávanie
Zdroj: SITA.sk – Najvyšší súd v kauze predražených ultrazvukov nerozhodol, Branislav Paška ani jeho obhajca neprišli © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -