Vo veku 95 rokov zomrel emeritný pápež Benedikt XVI.

0

2.1.2023
aktualizované 31. decembra 11:40

Vo veku 95 rokov v sobotu zomrel emeritný pápež Benedikt XVI., ktorý stál na čele katolíckej cirkvi od 19. apríla 2005.

„So zármutkom oznamujeme, že emeritný pápež Benedikt XVI. o 9:34 zomrel v kláštore Mater Ecclesiae vo Vatikáne,” uviedla Svätá stolica na svojej internetovej stránke.

Pápež Benedikt XVI. bol nástupcom Jána Pavla II. a 265. pápežom v histórii. Úradu sa vzdal vo februári 2013 pre zhoršujúce sa zdravie. Abdikoval pritom ako prvý pápež po 600 rokoch.

Pápež Benedikt XVI.

… vlastným menom Jozef Ratzinger, sa narodil 16. apríla 1927 v bavorskom mestečku Marktl am Inn.

Po štúdiu filozofie a teológie vo Freisingu a Mníchove prijal 29. júna 1951 vo Freisingu kňazskú vysviacku. Potom pracoval ako výpomocný kňaz vo Farnosti sv. Martina v München-Moosach a ako kaplán v München – Bogenhausen vo Farnosti Najsvätejšej Kristovej krvi.

V rokoch 1952 až 1954 pôsobil ako docent na Arcibiskupskom kňazskom seminári vo Freisingu a potom ako docent dogmatiky a fundamentálnej teológie na Filozoficko-teologickej vysokej škole vo Freisingu. V roku 1957 sa habilitoval na Mníchovskej univerzite prácou o sv. Bonaventúrovi v odbore fundamentálnej teológie.

V nasledujúcich rokoch pôsobil ako mimoriadny profesor dogmatiky a fundamentálnej teológie na Filozoficko-teologickej vysokej škole vo Freisingu a ako ordinár pre fundamentálnu teológiu na univerzite v Bonne. V rokoch 1962 až 1965 pôsobil ako oficiálny koncilový teológ (peritus) Druhého vatikánskeho koncilu. Na univerzite v Münsteri sa v roku 1963 stal ordinárom pre dogmatiku a dejiny dogiem.

Od roku 1966 vykonával ten istý úrad na univerzite v Tübingene a v rokoch 1969 až 1977 na univerzite v Regensburgu. Tam sa v roku 1976 stal viceprezidentom. Dňa 25. marca 1977 bol Jozef Ratzinger menovaný za arcibiskupa Mníchovsko-freisinskej arcidiecézy a jeho vysviacka sa konala o tri dni neskôr.

Dňa 27. júna 1977 ho pápež Pavol VI. menoval za kardinála. V roku 1981 ho Svätý Otec Ján Pavol II. menoval za prefekta Kongregácie pre náuku viery v Ríme, za predsedu Pápežskej biblickej komisie a Medzinárodnej teologickej komisie.

V rokoch 1986 až 1992 viedol Pápežskú komisiu pre zostavenie Katechizmu Katolíckej cirkvi. V konzistóriu 5. apríla 1993 ho pápež Ján Pavol II. povýšil na kardinála biskupa suburbikarskej diecézy Velletri-Segni. Dňa 9. novembra 1998 Svätý Otec Ján Pavol II. potvrdil jeho voľbu za vicedekana kolégia kardinálov a v r. 2002 sa stal dekanom kolégia kardinálov.

Kardinál Jozef Ratzinger dostal mnohé vyznamenania. Bol členom II. sekcie vatikánskeho Štátneho sekretariátu – Vzťahy so štátmi, členom Kongregácie pre východné cirkvi, Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, Kongregácie pre biskupov, Kongregácie pre evanjelizáciu národov a Kongregácie pre katolícku výchovu.

Pôsobil aj v Pápežskej rade pre napomáhanie jednoty kresťanov, v Pápežskej rade pre kultúru, v Pápežskej komisii pre Južnú Ameriku ako aj v Pápežskej komisii Ecclesia Dei. V roku 2000 ho pápež Ján Pavol II. povolal ako čestného člena do Pápežskej akadémie vied.

Dňa 19. apríla 2005 bol zvolený za pápeža. Stal sa tak v poradí 265. pápežom v histórii Katolíckej cirkvi. Jedenásteho februára 2013 však Vatikán oznámil, že Benedikt XVI. sa ku koncu mesiaca dobrovoľne vzdá pontifikátu. Pápež rozhodnutie zdôvodnil tým, že v dôsledku pokročilého veku už nemá dostatok síl na vykonávanie úradu. Jeho rezignácia nadobudla platnosť 28. februára 2013 a po odstúpení z čela katolíckej cirkvi sa stal emeritným pápežom. Abdikoval pritom ako prvý pápež po 600 rokoch.

Svoj život po pápežskom úrade zasvätil modlitbe a meditácii.

Fotogaléria: Pápež Benedikt XVI.

Viac k témam: Úmrtie, Úmrtie pápeža Benedikta XVI.
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo veku 95 rokov zomrel emeritný pápež Benedikt XVI. © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -