Primátorke Zmarzlákovej klesol plat o takmer 800 eur, poslanci Trstenej odklepli navýšenie len o 15 percent

0

5.12.2022 Primátorka Trstenej Magdaléna Zmarzláková bude v novom volebnom období zarábať o takmer 800 eur menej ako doteraz. Po rozhodnutí poslancov na novembrovom rokovaní mestského zastupiteľstva bude poberať mesačný plat vo výške 3 621 eur.

Pozmeňovák získal väčšinu hlasov

Doterajší Zmarzlákovej mesačný príjem bol vo výške 4 409 eur vďaka 40-percentnému navýšeniu základného platu poslancami ešte v minulom volebnom období.

Novému poslaneckému zboru bol predložený návrh na schválenie platu v doterajších intenciách, lenže väčšinu hlasov získal pozmeňovací návrh poslanca Miloša Gallu o 15-percentnom navýšení základného platu. Protinávrh viceprimátorky Silvie Púčikovej, aby poslanci navýšili primátorke plat o 30 percent, nezískal dostatočnú podporu.

Deväť platových skupín

Mzdy predstaviteľov územnej samosprávy na Slovensku upravuje zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Plat je stanovený ako súčin priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok a násobku daného veľkosťou obce, resp. mesta.

Pre tento účel je stanovených deväť platových skupín. Zároveň zákon umožňuje obecnému a mestskému zastupiteľstvu vypočítaný plat starostu, resp. primátora zvýšiť až o 60 percent.

Viac k témam: Mzda, primátorka Trstenej
Zdroj: Webnoviny.sk – Primátorke Zmarzlákovej klesol plat o takmer 800 eur, poslanci Trstenej odklepli navýšenie len o 15 percent © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -