V Mariupoli odhalili satelity novú ruskú základňu, vidno aj rozšírený cintorín a skazu mesta (foto)

0

5.12.2022 Rusko upevňuje svoju vojenskú prítomnosť v obsadenom meste Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny. Satelitné zábery zverejnené spoločnosťou Maxar ukazujú, že tam má ruská armáda zjavne novú veľkú vojenskú základňu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Budova v tvare U je blízko centra mesta a na streche je červeno-bielo-modrá hviezda ruskej armády a nápis „pre ľudí Mariupoľa“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Skutočný počet obetí je oveľa vyšší

Ruské obliehanie mesta trvalo takmer tri mesiace a neprestajná delostrelecká paľba zanechala väčšinu mesta v troskách. Ukrajinské úrady odhadujú, že pri útokoch zomrelo zhruba 25-tisíc civilistov.

Organizácia Spojených národov potvrdila úmrtie 1 348 civilistov, ale konštatuje, že skutočný počet mŕtvych je „pravdepodobne o tisícky vyšší“. Zábery Maxaru ukazujú aj rozšírený cintorín.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine: Mariupoľ (fotografie)

Demolujú aj zničené budovy

Na snímkach Mariupoľa tiež možno vidieť, že okolo miestneho zbombardovaného divadla stojí ochranná clona či obrovské množstvo stavebných potrieb v mestskom nákupnom centre.

Zábery naznačujú, že Rusi začali demolovať mnohé zničené obytné budovy. Podľa ukrajinských úradov po ruských útokoch zostalo v troskách do 90 percent infraštruktúry mesta.

Maxar zverejnil zábery v čase, keď kolujú správy, že Rusko pomaly buduje v Mariupoli svoje obranné pozície, keďže ukrajinská protiofenzíva na juhu a východe mesto čoraz viac ohrozuje. Mariupoľ je pre Rusko strategicky dôležitý, keďže tvorí súčasť jeho „pozemného mosta“, ktorý spája Rusko s anektovaným polostrovom Krym.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Mariupoľ, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia, Vojenská základňa
Zdroj: Webnoviny.sk – V Mariupoli odhalili satelity novú ruskú základňu, vidno aj rozšírený cintorín a skazu mesta (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -