Číňania sa búria proti pandemickým reštrikciám, všadeprítomné kontroly zadržiavajú doma milióny ľudí

0

28.11.2022 Protesty proti všadeprítomným pandemickým kontrolám v Číne, ktoré „uväznili“ doma milióny ľudí, sa rozšírili do Šanghaja a ďalších miest po celej krajine.

Udialo sa tak po správach, že opatrenia mohli prispieť k tomu, že pri nedávnom požiari bytového domu v meste Urumči v severozápadnom regióne Sin-ťiang zahynulo desať ľudí.

Demonštranti zápasili s políciou

Polícia v Šanghaji podľa svedkov použila slzotvorný plyn proti zhruba 300 demonštrantom. Protestujúci sa zišli na zhromaždeniach i v Nankingu, Kuang-čou a najmenej ďalších piatich veľkých mestách.

Videá zverejnené na sociálnych sieťach ukazovali demonštrantov, ako zápasia s príslušníkmi polície a rozoberajú barikády. Mnohí vyzývali prezidenta Si Ťin-pchinga na odstúpenie.

Vláda Si Ťin-pchinga čelí narastajúcemu hnevu obyvateľov pre svoju politiku nulovej tolerancie ochorenia COVID-19, ktorá ľuďom znemožnila prístup do mnohých oblastí Číny.

Ostatní sa učia žiť s vírusom

Obyvateľom sa nepáči, že čínska vláda naďalej trvá na svojom postoji v čase, keď iné krajiny uvoľňujú opatrenia a snažia sa „žiť s koronavírusom“.

Vládnuca komunistická strana taktiež čelí rastúcim sťažnostiam, ktoré sa týkajú ekonomiky a nákladov na život, keďže podniky sa pre pandemické opatrenia zatvárajú a čínske rodiny sú niekoľko týždňov izolované s obmedzeným prístupom k jedlu a liekom.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Pandemické opatrenia, Protesty
Zdroj: Webnoviny.sk – Číňania sa búria proti pandemickým reštrikciám, všadeprítomné kontroly zadržiavajú doma milióny ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -