Vodiči s chybami zraku by mali spozornieť

0
Kontrola zraku je pre vodičov životne dôležitá. Podceňovanie chýb sa môže kruto vypomstiť. Foto: archív

Sychravé počasie, zhoršená viditeľnosť, hmly a zlé poveternostné podmienky. S tým všetkým sa v súčasnosti musia počas šoférovania vodiči vyrovnať. Ako predísť nepríjemnostiam na cestách a mať ostrý zrak? Pomôcť môžu korekčné pomôcky, ale aj jednoduché triky.

Osemdesiat percent vnemov získavame zrakom. To platí zvlášť pri šoférovaní, keď očami sledujeme nielen cestu pred nami a po stranách, ale aj spätné zrkadlo či palubnú dosku. Okrem toho sa naše oči musia vyrovnať aj s osvetlením, či už zo slnečných lúčov, protiidúcich áut alebo mokrej cesty. Aj keď sa naše oči dokážu prispôsobiť rôznym podmienkam, po dlhej ceste za volantom môžu byť unavené a podráždené. A to aj v prípade, že ide o zdravé oči.

Podcenenie kontroly zraku je nebezpečné

Aj keď pri šoférovaní je zrak veľmi dôležitý, sú to práve vodiči, ktorí pravidelnú kontrolu zraku podceňujú. „Žiaľ je to bežný jav. Vodiči, ktorí na preventívne kontroly nechodia, nemusia zhoršenie kvality videnia pociťovať. Odporúčaný interval preventívneho merania zrakovej ostrosti pre vodičov je minimálne jedenkrát za dva roky a pri veku 50+ je to raz za rok,“ upozorňuje odborný očný garant Martin Slaný. Vodiči, ktorí na preventívne kontroly nechodia, nemusia zmenu počas šoférovania pociťovať a o zhoršovaní zraku nič netušia. „Zrak sa zhoršuje postupne. To znamená, že človeka zvyčajne nič nebolí, netrápi, pretože si na postupné zhoršovanie zraku zvyká, a tak nemá dôvod na návštevu ordinácie. Lepšie na tom nie sú ani vodiči s okuliarmi či šošovkami. Tým sa tiež môže v priebehu niekoľkých rokov zmeniť počet nameraných dioptrií,“ doplňuje Martin Slaný.

Skontrolujte si svoj vodičský preukaz

Ak nosíte dioptrické okuliare či kontaktné šošovky, skontrolujte si, čo máte uvedené na zadnej strane vodičského preukazu. Kód 01.01 znamená, že počas šoférovania musíte mať okuliare, 01.02 vám zase dovoľuje používať kontaktné šošovky a v prípade kódu 01.06 môžete využívať obe pomôcky. Počas šoférovania sa však môžeme dostať do rôznych situácií, ktoré si nosenie okuliarov priam žiadajú, aj keď o tom neviete. Napríklad pri ostrom slnku, v hmle, po daždi môže byť jazda nebezpečná. Pozor si dajte aj na lesklé predmety na palubnej doske, tie vás môžu tiež počas jazdy nepríjemne oslepiť. Riešením v takýchto situáciách sú okuliare, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre vodičov. Na trhu môžete nájsť niekoľko druhov, ktoré sú teda tie najvyhľadávanejšie?

Riešenie existuje

Očný expert Martin Slaný. Foto: archív

Jestvuje niekoľko druhov okuliarov pre bezpečnú jazdu a aj konkrétne pre situácie, kde sú vodiči atakovaní zhoršenými svetelnými podmienkami. Na popularite naberajú okuliare s polarizovanými sklami a antireflexnou úpravou. Tento typ šošoviek zvyšuje kontrast, zlepšuje videnie v nepriaznivom počasí a obmedzuje možné skreslenie v periférnych oblastiach šošoviek. Ide o špeciálne okuliare, ktoré vďaka dômyselne navrhnutému dizajnu a povrchovej úprave, ktorá má schopnosť prepúšťať veľmi malé množstvo svetla na úrovni nanometrov.

Pozor na klimatizáciu

Ďalším veľkým postrachom našich očí môže byť klimatizácia. Okrem bolesti hlavy hrozí tiež tzv. syndróm suchého oka, pri ktorom dochádza k vysychaniu povrchu oka, čiže spojovky a rohovky. Prejavy bývajú rôzne, od nepríjemného pocitu rezania v očiach, pálenia, slzenia začervenania až po celkovú únavu zraku. Navyše, nositeľom kontaktných šošoviek sa tieto prejavy môžu znásobovať. K potlačeniu pocitu suchého oka a v prevencii proti vzniku samotného syndrómu vám pomôžu očné kvapky alebo umelé slzy. Tie poskytujú okamžitú úľavu podráždeným a unaveným očiam, zmierňujú bolestivé príznaky, zvlhčujú oči a podporujú ich regeneráciu. Používajte klímu a kúrenie vždy v rozumnej miere a majte správne nastavené prieduchy ventilátorov tak, aby sa prúdiaci vzduch vyhol očiam. Pri šoférovaní v noci je nepríjemné striedanie  tmy a svetla bežným úkazom. Navyše ak máte rôzne očné choroby, ako je napríklad zelený či sivý zákal, vaša sietnica sa pomalšie prispôsobuje svetelným zmenám, čo môže byť veľký problém počas nočného šoférovania. Preto počas oslnenia si zatvorte jedno oko. Vďaka tomu, že nebolo oslnené priamym svetlom, sa rýchlejšie prispôsobí následnej tme. Tiež vám pomôže sústrediť sa periférnym videním na súvislý biely pás na ceste, ktorý označuje okraj vozovky. Počas nočného šoférovania používajte správne okuliare na šoférovanie v noci.

- Reklama -