Severná Kórea vystrelila rekordný počet rakiet k juhokórejskému ostrovu za jeden deň, obyvateľov evakuovali

0

3.11.2022
aktualizované 2. novembra 2022, 12:57

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) odpálila zo svojho západného a východného pobrežia ďalších šesť rakiet. Tvrdí to juhokórejská armáda, ktorá už skôr informovala o 17 raketách, ktoré Sever v stredu odpálil z oboch pobreží. Južná Kórea na to odpovedala vlastnými raketovými testmi. Podľa niektorých expertov je 23 rakiet rekordný počet, čo sa týka severokórejských raketových testov za jeden deň.

Jedna z rakiet letela smerom k juhokórejskému ostrovu Ullung a dopadla v blízkosti námorných hraníc oboch krajín. Na ostrove na niekoľko hodín vyhlásili vzdušný poplach a obyvateľov evakuovali do krytov.

KĽDR odpálila rakety v čase, keď sa Pchjongjang vyhráža odvetou za spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a USA, ktoré vníma ako nácvik na inváziu.

Evakuácia obyvateľov aj vzdušný poplach

Na juhokórejskom ostrove Ulleung v stredu vyhlásili vzdušný poplach a obyvateľov evakuovali do krytov po tom, ako Severná Kórea vystrelila smerom k ostrovu zhruba desiatku rakiet. Najmenej jedna raketa dopadla v blízkosti námorných hraníc oboch krajín. Južná Kórea rýchlo odpovedala vlastnými raketovými testmi v rovnakej pohraničnej oblasti.

Testy rakiet oba štáty uskutočnili niekoľko hodín po tom, ako Severná Kórea pohrozila, že použije jadrové zbrane, aby USA a Južná Kórea „zaplatili najstrašnejšiu cenu v histórii”. Pchjongjang tak zintenzívnil svoju ostrú rétoriku proti prebiehajúcemu juhokórejsko-americkému vojenskému cvičeniu, ktoré považuje za nácvik invázie.

Odpoveď Soulu na severokórejské provokácie

Severokórejské odpálenie rakiet nasledovalo niekoľko hodín po tom, ako Biely dom opätovne zopakoval, že vojenské manévre sú súčasťou rutinného programu spoločných cvičení s Južnou Kóreou.

V reakcii na severokórejské testy juhokórejské vojenské lietadlá v stredu odpálili tri presne navádzané rakety vzduch-zem v blízkosti východných námorných hraníc, aby Soul ukázal odhodlanie odpovedať tvrdo na severokórejské provokácie.

Viac k témam: Biely dom, Jadrové zbrane, Raketové testy
Zdroj: Webnoviny.sk – Severná Kórea vystrelila rekordný počet rakiet k juhokórejskému ostrovu za jeden deň, obyvateľov evakuovali © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -