Parlament prijal definíciu protirómskeho rasizmu, definíciu vypracovala Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu

0

3.10.2022 Národná rada SR (NR SR) prijala definíciu protirómskeho rasizmu. Definíciu vypracovala Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu – IHRA a Slovensko je jednou z jej 35 členských krajín. Prijaté uznesenie NR SR okrem iného definuje súčasné prejavy protirómskeho rasizmu, medzi ktorými je napríklad skresľovanie alebo popieranie genocídy Rómov či stereotypizáciu Rómov ako osôb, ktoré sa dopúšťajú kriminálneho správania. Definícia slúži ako dôležitý praktický nástroj, ktorý môže pomôcť jednotlivcom, organizáciám a vládam posilniť povedomie verejnosti o probléme protirómskeho rasizmu v spoločnosti. Pomôže rozpoznať protirómske stereotypy a je využiteľná aj v boji proti nenávistným prejavom voči Rómom.

Ako uviedol dnes na tlačovom brífingu podpredseda Parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Peter Pollák ml. (OĽaNO), situácia Rómov na Slovensku nie je dobrá od rozdelenia Československa a politici sa radi venovali rómskej tematike vtedy, keď potrebovali politické body v predvolebných kampaniach.

“Jedným z kľúčových problémov sú postoje ľudí voči rómskej komunite, ktoré sú častokrát rasistické. Protirómsky rasizmus tu existuje už stáročia a predstavuje kritickú prekážku začlenenia Rómov do spoločnosti,” povedal Pollák ml.

Členské krajiny IHRA na svojom plenárnom zasadnutí 8. októbra 2020 prijali právne nezáväznú pracovnú definíciu protirómskeho rasizmu, v ktorej sa okrem iného píše, že protirómsky rasizmus sa nezačal ani neskončil nacistickou érou, ale naďalej je ústredným prvkom zločinov páchaných proti Rómom. Definíciu vypracoval na pôde IHRA Výbor pre otázky genocídy Rómov, v ktorom pôsobia aj experti zo Slovenska.

Viac k témam: Rasizmus, Rómovia
Zdroj: Webnoviny.sk – Parlament prijal definíciu protirómskeho rasizmu, definíciu vypracovala Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -