Trump marí federálne vyšetrovanie, agenti z exprezidentovej rezidencie odniesli množstvo tajných dokumentov

0

1.9.2022 Americké ministerstvo spravodlivosti tvrdí, že utajené dokumenty vo floridskom sídle bývalého prezidenta Donalda Trumpa „pravdepodobne ukryli“ alebo odtiaľ odstránili v rámci úsilia o marenie federálneho vyšetrovania jeho potenciálne nesprávneho zaobchádzania s utajovanými materiálmi. Rezort to uvádza v súdnych dokumentoch podaných v utorok.

Razia v rezidencii Trumpovcov

Tie objasňujú, že mimoriadna prehliadka v Mar-a-Lago zo začiatku augusta sa uskutočnila až po tom, čo ostatné snahy o získanie dokumentov zlyhali, a že vyplynula z podozrenia orgánov činných v trestnom konaní, že ďalšie dokumenty zostali v sídle napriek ubezpečeniam o opaku zo strany Trumpových zástupcov.

Zamestnanci ministerstva a FBI 3. júna navštívili Mar-a-Lago. Podľa súdnych dokumentov im zástupca bývalého prezidenta neposkytol žiadne vysvetlenie, prečo škatule s vládnymi záznamami vrátane 38 dokumentov s utajeným označením zostali v sídle takmer päť mesiacov po zaobstaraní 15 škatúľ a takmer jeden a pol roka po konci úradovania Trumpovej administratívy.

Exprezident marí vyšetrovanie

Trumpovi právnici počas tejto návštevy vyšetrovateľom povedali, že všetky záznamy, ktoré prišli z Bieleho domu, boli uložené na jednom mieste, a to v sklade Mar-a-Lago, a že „neexistovali žiadne iné záznamy uložené v žiadnych súkromných kancelárskych priestoroch alebo inom mieste v areáli a že boli prehľadané všetky dostupné škatule“. Ministerstvo však získalo dôkazy naznačujúce, presunutie dokumentov za účelom marenia vyšetrovania.

Pri augustovej prehliadke agenti už získali dokumenty zo skladu aj z kancelárie bývalého šéfa Bieleho domu. Podľa zmienených súdnych dokumentov FBI v auguste zhabala 33 škatúľ s viac ako 100 utajenými záznamami.

Účelom utorkového podania ministerstva je postaviť sa proti požiadavke Trumpovho právneho tímu, aby dokumenty zadržané počas augustovej prehliadky preskúmal osobitný pracovník a odložil tie, ktoré sú chránené nárokmi na právne výsady. Konanie v tejto veci sa uskutoční vo štvrtok.

Viac k témam: utajované dokumenty, Vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump marí federálne vyšetrovanie, agenti z exprezidentovej rezidencie odniesli množstvo tajných dokumentov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -