Advokát Alexander dostal za spoluprácu s takáčovcami podmienku, stíhaný bol pre údajnú spoluprácu s mafiou

0

31.8.2022
aktualizované 30. augusta, 15:48

Advokát Alexander Filo dostal za spoluprácu so zločineckou skupinou takáčovcov podmienečný trest. Ako pre agentúru SITA potvrdila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková, samosudca dnes na pracovisku v Banskej Bystrici obžalovanému uložil úhrnný trest odňatia slobody vo výmere troch rokov s podmienečným odkladom, za uloženia probačného dohľadu nad správaním obžalovaného, na skúšobnú dobu štyroch rokov. Uznal ho totiž za vinného zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a tiež zo zločinu krivej výpovede a krivej prísahy.

„Obžalovanému sa ukladá obmedzenie spočívajúce v zákaze stretávania sa s osobami, ktoré boli účastníkmi na trestnom čine s výnimkou účasti na úkonoch trestného konania,” povedala hovorkyňa s tým, že súd tiež obžalovanému uložil peňažný trest vo výške 10 000 eur.

„Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, uložil súd náhradný trest odňatia slobody v trvaní šiestich mesiacov,” doplnila Kudjáková s tým, že súčasťou rozsudku je aj zákaz činnosti spočívajúci v zákaze výkonu advokátskej činnosti na dobu štyroch rokov. Dnešný rozsudok je právoplatný, keďže prokurátor aj obžalovaný sa vzdali práva na odvolanie.

Alexandra Fila obvinila polícia ešte minulý rok spolu s ďalším advokátom Martinom R. Podľa obvinenia v období rokov 2006 až 2007 ovplyvňovali muža, ktorý bol obeťou útoku niekoľkých členov skupiny takáčovci pred bratislavským klubom Casey. Podľa orgánov činných v trestnom konaní poškodený, ktorý po útoku prišiel o slezinu, pod vplyvom advokátov nakoniec zmenil výpoveď a štyria obžalovaní boli súdom oslobodení.

Filo na zasadnutí Najvyššieho súdu SR, ktorý v júni 2021 rozhodoval či pôjde do väzby, záležitosť s napadnutým mužom nepoprel. Odmietol však, že by mal čokoľvek spoločné so skupinou takáčovcov. Martin R. zase čelí obžalobe v procese s údajnými členmi skupiny takáčovci, ktorý sa na Špecializovanom trestnom súde začal na jeseň minulého roku.

Viac k témam: Súdy, Takáčovci
Zdroj: Webnoviny.sk – Advokát Alexander dostal za spoluprácu s takáčovcami podmienku, stíhaný bol pre údajnú spoluprácu s mafiou © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -