Naď rokoval v Kodani o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine. Sme pripravení urobiť maximum, povedal

0

13.8.2022 Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) sa včera v Kodani zúčastnil na konferencii k témam Ukrajiny, na ktorej spoločne so svojimi rezortnými kolegami z ďalších 25 krajín diskutovali o možnostiach dodatočnej podpory ukrajinských ozbrojených síl v oblastiach poskytovania materiálnej pomoci, výcviku a financovania.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Ukrajina bude potrebovať našu dlhodobú udržateľnú pomoc. Oceňujeme preto dnešnú príležitosť hovoriť s partnermi o čo možno najlepšom spôsobe realizácie tejto podpory,“ uviedol minister obrany.

Riešil sa aj slovenský obranný priemysel

Na konferencii, ktorej iniciátormi sú Ukrajina, Spojené kráľovstvo a Dánsko, vystúpil aj prezident Volodymyr Zelenskyj a ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Tí zhodnotili situáciu na fronte a poďakovali spojencom za prejavenú solidaritu a podporu.

Jaroslav Naď počas rokovaní predložil okrem iného aj tému možnej finančnej podpory slovenskému obrannému priemyslu, a to s cieľom navýšenia jeho výrobných kapacít v záujme posilnenia schopnosti dodávať vojenskú pomoc Ukrajine.

Slovensko je pripravené spraviť maximum

Šéf slovenského rezortu obrany okrem toho privítal iniciatívu Spojeného kráľovstva v podpore Ukrajiny prostredníctvom poskytovania výcviku, techniky a finančnej pomoci. Podstatou britského návrhu je podľa ministra Naďa vízia medzinárodného programu na posilnenie budovania kapacít a spôsobilostí ukrajinských ozbrojených síl.

„Britská strana vidí príležitosť rozšíriť rozsah a oblasti výcviku príslušníkov ukrajinskej armády či už priamo na území Spojeného kráľovstva, alebo inde v Európe. V snahe podporiť ukrajinský ľud v boji proti ruskému agresorovi preto skúmame naše možnosti z hľadiska ďalšej materiálnej pomoci pre Ukrajinu, ale aj sprostredkovania spôsobilostí. Sme pripravení urobiť preto maximum,“ uzavrel Naď.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: materiálna pomoc, Minister obrany SR, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Naď rokoval v Kodani o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine. Sme pripravení urobiť maximum, povedal © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -