Reznikov poďakoval Nemcom za systémy MARS II, na Ukrajinu mieria od Britov aj dve protimínové lode

0

3.8.2022 Nemeckom darované delostrelecko-raketové systémy MARS II už dorazili na Ukrajinu. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

„Ďakujem Nemecku a osobne mojej kolegyni, ministerke obrany Christine Lambrechtovej, za tieto systémy. Naši delostrelci pozdravujú našich nemeckých partnerov,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

MARS II má podobný dosah ako americký systém HIMARS. Má väčšiu kapacitu rakiet, až dvanásť namiesto šiestich, ale o niečo menšiu manévrovateľnosť. Nemecko uviedlo, že daruje tri z týchto systémov, ale nie je jasné, koľko ich bolo odovzdaných ukrajinským silám.

Spojené kráľovstvo odovzdá ukrajinským námorným silám dve protimínové lode. Referuje o tom web Suspiľne Media s odvolaním sa na ukrajinského veľvyslanca v Londýne Vadyma Prystajka. Ten povedal, že skupina ukrajinských námorníkov už prechádza výcvikom na obsluhu lodí.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

„Veľká Británia naďalej podporuje Ukrajinu v konfrontácii s ruskými útočníkmi, vrátane prípravy na odovzdanie niekoľkých vojnových lodí našej krajine. Nedávno som jednu z nich navštívil,” povedal Prystajko a dodal, že Spojené kráľovstvo môže v budúcnosti presunúť na Ukrajinu i ďalšie lode.

„Po začatí totálnej vojny na Ukrajine sa naše priority posunuli – potrebujeme protimínové lode. Dve je počiatočný počet, s ktorým momentálne pracujeme. Sú to bojové lode, ktoré slúžia námorným silám Jej Veličenstva,“ dodal ukrajinský veľvyslanec.

Viac k témam: MARS II, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Reznikov poďakoval Nemcom za systémy MARS II, na Ukrajinu mieria od Britov aj dve protimínové lode © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -