Turecko súhlasí so vstupom Švédska a Fínska do NATO, Stoltenberg hovorí o historickom rozhodnutí

0

30.6.2022
aktualizované 29. júna 2022, 11:24

Turecko súhlasilo, že stiahne svoj nesúhlas so vstupom Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie. Ukončilo tak spor, ktorý zatieňoval summit lídrov NATO v Madride za situácie, keď v Európe vládne najhoršia bezpečnostná kríza za desaťročia, ktorú spôsobila ruská vojna na Ukrajine.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Historické rozhodnutie

Po utorkových rokovaniach s lídrami troch spomenutých krajín generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg povedal, že „teraz máme dohodu, ktorá otvára cestu pre vstup Fínska a Švédska do NATO”. Označil to za „historické rozhodnutie”.

Rozhodnutia v Severoatlantickej aliancii sa prijímajú konsenzom, pričom turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hrozil zablokovaním vstupu dvojice škandinávskych krajín a žiadal, aby zmenili svoj postoj ku kurdským povstaleckým organizáciám, ktoré Turecko považuje za teroristické.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Očakáva rýchle schválenie

Generálny tajomník NATO tiež vyslovil očakávanie rýchleho schválenia prijatia Švédska a Fínska za členov tejto vojenskej aliancie. „Na samite rozhodneme o pozvaní Švédska a Fínska za členov, je to bezprecedentne rýchle,“ povedal novinárom. Obe krajiny podali prihlášky do NATO v polovici mája, informuje portál news.sky.com.

„Po pozvaní potrebujeme ratifikačný proces v 30 parlamentoch,“ uviedol Stoltenberg. „To vždy zaberie určitý čas, ale očakávam, že aj to pôjde dosť rýchlo, pretože spojenci sú pripravení snažiť sa zrealizovať tento proces tak rýchlo, ako je to možné,“ dodal.

Viac k témam: Generálny tajomník NATO, rusko-ukrajinský konflikt, Turecký prezident, Vstup Fínska do NATO, vstup Švédska do NATO
Zdroj: Webnoviny.sk – Turecko súhlasí so vstupom Švédska a Fínska do NATO, Stoltenberg hovorí o historickom rozhodnutí © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -