Rusi vstúpili do Sjevjerodonecka. Padne mesto do ich rúk?

0

1.6.2022
aktualizované 31. mája 20:26

Ruské sily získali kontrolu nad približne 70 percentami východoukrajinského mesta Sjevjerodoneck a ťažké boje pokračujú. Pre televíziu Sky News to v utorok povedal guvernér Luhanskej oblasti Serhyj Hajdaj.

Guvernér pripustil, že víťazstvo v meste by bolo pre Rusko morálnou podporou, ale uviedol, že mesto nemá rozsiahlejší význam.

Ukrajinskí vojaci podľa jeho slov môžu z mesta ustúpiť, aby uchránili životy, a zaujať obranné pozície mimo Sjevjerodonecka. „Z vojenského hľadiska mesto nie je dôležité, napríklad v susednom meste Lysyčansk je viac kopcov a armáda bude mať lepšie pozície,” konštatoval Hajdaj.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Už skôr Hajdaj vyhlásil, že situácia v Sjevjerodonecku je veľmi vážna. Ako uviedol pre BBC Radio 4, Rusi „sa snažia zaútočiť na mesto z mnohých strán“. „Žiaľ, už do mesta vstúpili. Ostreľovali sanitku a nevieme, čo sa stalo s lekármi. Nedvíhajú nám telefóny. Nemocnica je rozbitá,“ podotkol.

Tvrdil, že ukrajinské jednotky zo Sjevjerodonecka neodišli a v meste trvajú boje. Sjevjerodoneck je momentálne rozdelený frontovou líniou na polovicu a evakuácia civilistov je nemožná. Na otázku, či mesto padne do rúk Rusov, Hajdaj odpovedal: „Je vojna. Nemôžete robiť takého prognózy.“

Prerušené dodávky elektriny

Starosta Oleksandr Strjuk v priebehu dňa pre tlačovú agentúru The Associated Press povedal, že mesto je v podstate ničené dom po dome. Podľa jeho slov pokračujú pouličné boje. Zároveň bombardovanie delostrelectva ohrozuje životy zhruba 13-tisíc civilistov stále sa ukrývajúcich v zničenom meste, v ktorom v minulosti žilo viac ako 100-tisíc obyvateľov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Je nemožné zistiť civilné obete vzhľadom na nepretržité bombardovanie, povedal starosta. Odhaduje však, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v Sjevjerodonecku zomrelo viac ako 1 500 obyvateľov.

Snahu o evakuáciu v dôsledku bombardovania zastavili. „Civilisti zomierajú na priame zásahy a pod troskami zničených budov,” konštatoval Strjuk. Dodávky elektriny do mesta sú prerušené a ľudia potrebujú vodu, potraviny a lieky, uviedol starosta. „Sú tu zásoby potravín na niekoľko ďalších dní, ale problémom je distribuovať ich,” dodal.

Sjevjerodoneck je pre Rusov dôležitý v ich snahe obsadiť Donbas skôr, ako Ukrajina dostane od západných štátov ďalšie zbrane na svoju obranu. Moskvou podporovaní separatisti časť regiónu ovládali už pred ruskou inváziou.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sjevjerodoneck, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi vstúpili do Sjevjerodonecka. Padne mesto do ich rúk? © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -