Vojna na Ukrajine predstavuje pre Maďarsko „neprestajnú hrozbu“, krajina vyhlásila stav ohrozenia

0

26.5.2022 Maďarsko vyhlásilo „stav ohrozenia“ v reakcii na ruskú vojnu na susednej Ukrajine. V utorok to oznámil tamojší premiér Viktor Orbán. Krok umožní jeho vláde prijímať osobitné opatrenia bez účasti parlamentu.

Orbán vo videu na sociálnych sieťach povedal, že vojna na Ukrajine predstavuje pre Maďarsko „neprestajnú hrozbu“, ktorá ohrozuje jeho fyzickú bezpečnosť a „ohrozuje energetickú a finančnú bezpečnosť našej ekonomiky a rodín“.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

V reakcii na to preto od stredy bude platiť „vojnový stav ohrozenia“, ktorý podľa jeho slov umožní vláde „okamžite reagovať a chrániť Maďarsko a maďarské rodiny všetkými možnými prostriedkami“.

Opatreniu predchádzalo utorkové schválenie novely ústavy, ktorá umožňuje vyhlásenie právneho stavu ohrozenia v prípade ozbrojených konfliktov, vojen alebo humanitárnych katastrof v susedných krajinách.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Osobitný právny poriadok umožňuje vláde prijímať zákony dekrétmi bez parlamentného dohľadu aj dočasné pozastavenie platnosti a odchýlenie sa od existujúcich zákonov. Podobné opatrenie, ktoré sa malo skončiť 1. júna, vláda zaviedla už v reakcii na pandémiu, čo si vyslúžilo kritiku od oponentov aj právnych pozorovateľov. Vládne nariadenia vydané v rámci osobitného právneho poriadku sú platné 15 dní, pokiaľ ich maďarský parlament nepredĺži. Orbánova strana Fidesz má od roku 2010 v parlamente dvojtretinovú väčšinu.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Vojna na Ukrajine predstavuje pre Maďarsko „neprestajnú hrozbu“, krajina vyhlásila stav ohrozenia © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -