Exšéf SIS Pčolinský nie je podaním obžaloby na jeho osobu ukrátený na právach, tvrdí špeciálna prokuratúra

0

19.5.2022 Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský nebol podaním obžaloby na jeho osobu ukrátený na svojich právach, keďže garanciu jeho práv teraz zastrešuje zákonný sudca. Uvádza to na sociálnej sieti Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Situácia sa opakuje

Reaguje tak na stanovisko Generálnej prokuratúry SR, podľa ktorého je podanie obžaloby na obvineného pred tým, ako bolo rozhodnuté o jeho žiadosti o zrušenie obvinenia na základe paragrafu 363 Trestného poriadku, v rozpore s Trestným poriadkom a judikatúrou Ústavného súdu SR. ÚŠP v tejto súvislosti zdôrazňuje, že po podaní obžaloby právna ochrana všetkých, teda aj procesných práv obvinenej osoby prechádza na súd.

„V agende ÚŠP len za posledný rok už minimálne piatykrát došlo k obdobnej situácii, teda k podaniu obžaloby v čase, keď bol podaný, avšak ešte nerozhodnutý, návrh na postup podľa paragrafu 363, no až v tejto poslednej veci Generálna prokuratúra SR okamžite (v ten istý deň) a navyše verejne označila postup prokurátora za porušujúci zákon a judikatúru ústavného súdu,” konštatuje špeciálna prokuratúra.

Podanie obžaloby

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v utorok 17. mája na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského pre zločin prijímania úplatku, zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Nedoručený spis

Generálna prokuratúra v tejto súvislosti reagovala, že od začiatku marca viackrát písomne aj telefonicky žiadala o predloženie spisového materiálu za účelom rozhodnutia o návrhu podľa paragrafu 363 Trestného poriadku, ktorým Vladimír Pčolinský vo februári opätovne napadol uznesenie o vznesení obvinenia, keďže bol znovu obvinený. Spis jej však doručený nebol.

Obžaloba na Vladimíra Pčolinského sa týka podozrenia, že bývalý šéf SIS za úplatok 20-tisíc eur zastavil odpočúvanie a rozpracovanie právnika Zoroslava Kollára.

Viac k témam: Obžaloba, Paragraf 363 Trestného poriadku, Úplatky
Zdroj: Webnoviny.sk – Exšéf SIS Pčolinský nie je podaním obžaloby na jeho osobu ukrátený na právach, tvrdí špeciálna prokuratúra © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -