Mobilné telefóny a elektromobilita: nová iónomeničová živica spoločnosti LANXESS účinne odstraňuje vápnik z lítiovej soľanky

0

11.3.2022 Nemecký renomovaný výrobca špeciálnej chémie – spoločnosť LANXESS – aktuálne pridala do svojho sortimentu iónomeničových živíc produkt Lewatit TP 308, ktorý je osobitne vhodný na čistenie lítiových soľaniek. Táto látka môže výrazne urýchliť aj zlacniť získavanie lítia zo soľankových roztokov, čo je najdostupnejší zdroj tohto vzácneho kovu pre výrobu batérií.

“Procesy čistenia tohto typu zohrávajú dôležitú úlohu pri vytváraní ultračistých lítiových solí potrebných pri výrobe lítiových batérií a dobíjateľných lítiovo-iónových batérií,” hovorí Dirk Steinhilber, manažér technického marketingu obchodnej jednotky Liquid Purification Technologies, ktorá je súčasťou spoločnosti LANXESS.

Úsporné zmäkčovanie zriedenej lítiovej soľanky

V porovnaní s tradičnou metódou leštenia soľného roztoku, ktoré je založené najmä na zrážacích reakciách, ponúka použitie iónomeničových živíc niekoľko výhod. “Ak na odstránenie vápnika použijeme procesy iónovej výmeny, ušetríme značný čas a náklady,” vysvetľuje Steinhilber.

Lewatit TP 308 bol vyvinutý špeciálne na úpravu roztokov solí lítia s nízkou koncentráciou (cLi < 2 g/l) obsahujúcich alkalické kovy, kovy alkalických zemín a ťažké kovy v relatívne vysokých koncentráciách od 100 mg do niekoľkých gramov na liter. Odstraňovanie polyvalentných iónov vrátane vápnika z týchto roztokov je veľmi účinné. Vysoký výkon výrobku sa preukázal aj pri laboratórnych testoch.Obzvlášť pôsobivou vlastnosťou živice je jej vysoká celková kapacita - viac ako 4,3 eq/l (ekvivalentov na liter). V dôsledku zvýšenej odolnosti sa znižuje spotreba regeneračných chemikálií a vzácnej vody, čo vedie k celkovému zlepšeniu dostupnosti systému spolu s nižšími prevádzkovými nákladmi. “Špeciálne upravená štruktúra polymérnej živice zaručuje dlhú životnosť aj v prípade častej regenerácie a robí tento proces finančne oveľa atraktívnejším,” dodáva Steinhilber.

Viac informácií o iónomeničových živiciach nájdete na www.lewatit.com.

Nemecký LANXESS patrí medzi svetovú špičku v špeciálnej chémii

Spoločnosť LANXESS je vedúcim chemickým koncernom, ktorý v roku 2020 dosiahol obrat 6,1 miliardy EUR a v súčasnosti zamestnáva približne 14 900 zamestnancov v 33 krajinách. Kľúčovým odvetvím podnikania spoločnosti LANXESS je vývoj, výroba a predaj chemických medziproduktov, aditív, špeciálnych chemikálií a plastov. LANXESS je členom popredných indexov trvalej udržateľnosti Dow Jones Sustainability Index (DJSI World a DJSI Europe) a FTSE4Good.

Viac informácií o firme nájdete na www.lanxess.com a sociálnych sieťach twitter.com/LANXESS, facebook.com/LANXESS, linkedin.com/company/lanxess a youtube.com/lanxess.

Informačný servis

Viac k témam: Elektromobilita, LANXESS, Lewatit TP 308, mobilné telefóny, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Mobilné telefóny a elektromobilita: nová iónomeničová živica spoločnosti LANXESS účinne odstraňuje vápnik z lítiovej soľanky © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -