Extraligové kluby nechcú vytvoriť súkromnú súťaž mimo SZĽH, ale nechcú byť ani v pozícii poddaných

    0

    11.3.2022 Kluby Tipos extraligy nemajú záujem o vytvorenie súkromnej súťaže mimo Slovenského zväzu ľadového hokeja. Nebol to predmet diskusie na rokovaniach predstavenstva Asociácie profesionálnych hokejových klubov počas posledného roka.

    “Nerozumieme atakom a vyťahovaniu tém, ktoré vyrušujú našich priaznivcov a očierňujú kluby extraligy v očiach verejnosti. Veľmi nás mrzí, že sú pred voľbami vedenia SZĽH niektoré témy umelo vytvárané. Je pravdou, že kluby extraligy vrátane HKM Zvolen pred rokom urobili niektoré kroky smerom ku garantovanej marketingovej samostatnosti na dlhšie obdobie a k zlepšeniu riadenia najvyššej slovenskej súťaže. So SZĽH sme chceli rokovať ako partneri, nechceli sme byť v pozícii poddaných,” uvádza sa v tlačovej správe APHK.

    Extraliga si na seba musí zarobiť

    Extraligové kluby vyhlásili, že nechcú zvyšovať počet legionárov v extralige, nechcú a ani nechceli uzatvorenú ligu a sú aj boli za možnosť postupu do extraligy formou baráže, a tiež nechcú a ani nechceli znižovať počet povinných mladých hráčov.

    “Naopak, kluby s údajne inou filozofiou ako podľa prezidenta Miroslava Šatana idú príkladom a dávajú oveľa väčší priestor mladým hráčom ako dva kluby, ktoré sa vyjadrili a pritom majú v kádroch najväčší počet cudzincov. Nechceme a ani sme nechceli žiadne finančné plnenie z peňazí SZĽH. Extraliga si musí vedieť získať vlastnou aktivitou komerčné peniaze. Sme za marketingovú autonómiu, tak ako tomu bolo doteraz a tak ako je tomu vo všetkých vyspelých ligách sveta vrátane Česka. Sme za solidaritu a rovnoprávnosť klubov, ktorá je základom športu. Kluby musia dostávať zo spoločného marketingu rovnaký podiel prostriedkov, tak ako je to nastavené v APHK,” píše sa ďalej v spoločnom vyhlásení zástupcov klubov.

    Kluby nesúhlasia s názormi majiteľov Slovana Bratislava, ktorí na poslednom stretnutí vyzvali Asociáciu profesionálnych hokejových klubov, aby vypovedala zmluvu s doterajšími partnermi a išla do likvidácie.

    Mocenské požiadavky sú neprijateľné

    “Zároveň by sme podľa nich mali založiť novú akciovú spoločnosť, v ktorej by mal bratislavský klub dominantné postavenie vo vedení, právo veta a 30 % zo získaných marketingových príjmov by malo putovať do Slovana. Vedenie Asociácie profesionálnych hokejových klubov a aj kluby si vážia svojich partnerov a nemajú v pláne vypovedať zmluvy len z dôvodu, aby vyhoveli požiadavke jedného klubu,” pokračujú vo svojej reakcii kluby.

    Zo strany majiteľa Slovana Rudolfa Hrubého po prevzatí klubu zazneli slová, že jeho snom je, aby sa klub v prípade kvality vrátil do KHL alebo presunul do inej súťaže.

    “Nedávno slová o KHL dementoval, vraj ich nikdy nepovedal. Na stretnutí so zástupcami APHK však informoval, že Slovan sa chce pre budúcnosť dohodnúť s českou ligou a v slovenskej by hralo jeho B-mužstvo. Rezervné mužstvo Slovana pre extraligu nie je prínosom. Kluby chcú naďalej pracovať na zvyšovaní kvality a úrovne súťaže, nie na jej degradácii. Sme za dohodu so Slovanom Bratislava, chceme si sadnúť za rokovací stôl, hľadať kompromisné riešenia, ale mocenské požiadavky bratislavského klubu sú pre ostatné kluby extraligy neprijateľné. Aj v slovenskom hokeji musí fungovať princíp solidarity. Špičkový hokej sa nemôže hrať iba v Bratislave, aj deti a mládež v iných mestách potrebujú vidieť vzory hrajúce v kvalitnej súťaži,” dodávajú zástupcovia extraligových klubov.

    Viac k témam: Tipos extraliga
    Zdroj: Webnoviny.sk – Extraligové kluby nechcú vytvoriť súkromnú súťaž mimo SZĽH, ale nechcú byť ani v pozícii poddaných © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -