Slovensko plánuje požiadať o pomoci pri ochrane vonkajšej hranice aj agentúru Frontex

0

1.3.2022 Ministerstvo vnútra SR (MV SR) plánuje pri ochrane vonkajšej hranice požiadať o pomoc aj agentúru Frontex. Šéf rezortu Roman Mikulec (OĽaNO) doplnil, že Slovensko má už identifikované požiadavky aj pre materiálnu a humanitárnu pomoc a pre ich získanie chce využiť Európsky mechanizmus civilnej ochrany.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Tlačový odbor MV SR priblížil, že témou rokovania ministrov pre vnútorné záležitosti v Bruseli 27. februára bola aj humanitárna pomoc v súvislosti s Ukrajinou, otázky bezpečnosti vrátanie riadenia vonkajších hraníc a zvládanie hybridných hrozieb.

Umožnenie vstupu ľuďom bez víz

„Ako krajina v prvej línii si totiž uvedomujeme, že ide o vonkajšiu hranicu celého schengenského priestoru,“ objasnil Mikulec rozhodnutie požiadať o podporu aj agentúru Frontex. Slovenská vláda sa pritom v súvislosti so situáciou na Ukrajine rozhodla posilniť ochranu slovensko-ukrajinskej hranice príslušníkmi Ozbrojených síl SR.

Mikulec informoval, že Slovensko ako susedný štát v zmysle Kódexu schengenských hraníc od momentu vzniku humanitárnej núdze umožňuje vstup na svoje územie aj osobám, ktoré nemajú potrebné doklady či víza. Európska únia a Agentúra pre azyl v tejto situácii navrhli preskúmať implementáciu vhodného systému dočasnej ochrany.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojnoví utečenci na hraničnom priechode Malé a Veľké Slemence (fotografie)

Ubytovanie pre 40-tisíc ľudí

Na Slovensku sa po operatívnej novelizácii azylového zákona môže využívať inštitút dočasného útočiska aj bez rozhodnutia Rady EÚ. Podmienky a dĺžku jeho trvania by čoskoro mala určiť slovenská vláda.

V slovenských azylových zariadeniach a ďalších objektoch je štát schopný ubytovať 40-tisíc osôb, pričom, ako spresnil Mikulec, rátajú aj s ďalšími ubytovacími možnosťami.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Slovensko neeviduje ohrozenie bezpečnosti

Ministri na stretnutí v Bruseli rozhodli aj o aktivácii integrovaného systému Európskej únie pre reakciu na politickej úrovni v krízových situáciách (IPCR). Má sa tak vytvoriť platforma solidarity, ktorej cieľom bude zaručiť mobilizáciu všetkých dostupných prostriedkov a nástrojov EÚ a členských štátov.

Na programe bola aj debata o koordinácii budúcej vízovej politiky voči Ruskej federácii, keďže dohody o zjednodušení vízového režimu s Ruskom boli čiastočne pozastavené. Na rokovaní sa zdôraznila potreba naďalej posilňovať prostriedky predvídania a reakcie na hybridné hrozby, ktoré sa šíria najmä z Ruska.

Podľa Mikulca Slovensko zatiaľ nezaznamenalo ohrozenie kritickej infraštruktúry a bezpečnosti, ktoré by súviselo s dianím na Ukrajine. „Samozrejme, zvýšili sme aj ochranu objektov obrannej infraštruktúry,“ dodal.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko plánuje požiadať o pomoci pri ochrane vonkajšej hranice aj agentúru Frontex © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -