Bilčík: Boj proti dezinformáciám a ochrana online priestoru nemá na Slovensku jasného politického pána

0

22.1.2022 Téma boja proti dezinformáciám a škodlivému obsahu v online priestore nemá na Slovensku jasného politického pána. Skonštatoval to slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu/EPP) s tým, že tejto téme sa venujú viaceré rezorty a vláda preto často vystupuje rozporuplne.

Podľa Bilčíka musí mať vláda jasný postoj k ochrane online priestoru, pretože v najbližších mesiacoch sa bude rokovať o finálnej podobe Aktu o digitálnych službách, ktorý vo štvrtok schválil Európsky parlament (EP). Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii.

Súbor opatrení EP je zameraný proti nelegálnemu online obsahu, posilňuje zodpovednosť platforiem za ich algoritmy a zlepšuje moderovanie obsahu. Bilčík v tejto súvislosti uviedol, že by chcel, aby táto legislatíva obsahovala ešte viac záväzkov a zodpovedností pre online platformy. Považuje ju však za prvý dôležitý krok v boji s nelegálnym, dezinformačným a škodlivým obsahom.

zdôraznil Bilčík.

Text aktu sa stane mandátom EP na rokovania s francúzskym predsedníctvom Rady Európskej únie (EÚ) o konečnom znení novej legislatívy. Podľa Bilčíka je však dôležité, aby mala aj slovenská vláda jasné priority a bola odvážna v snahe pomôcť užívateľom sociálnych sietí.

pokračoval. Zdôraznil však, že je dôležité konať v tejto súvislosti aj na Slovensku, pretože legislatíva schválená EP nevyrieši problém dezinformácií na sociálnych sieťach a je len prvým dôležitým krokom.

uviedol europoslanec. Doplnil, že často hlasy zo spoločenského extrému majú až dominantný priestor v online priestore a šíria sa oveľa rýchlejšie ako zodpovedný a overený obsah.

uzavrel.

Viac k témam: Dezinformácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Bilčík: Boj proti dezinformáciám a ochrana online priestoru nemá na Slovensku jasného politického pána © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -