BFF dnes na Slovensku predstavuje výstavu súčasného umenia „Art Factor – popový odkaz v talianskom povojnovom umení“

0

21.1.2022

– Skupina BFF s potešením oznamuje, že dnes v Bratislave otvára prvú etapu putovnej výstavy “ART FACTOR – .

Výstava vstupuje do druhej fázy projektu, ktorý bol odštartovaný v roku 2020 rovnomennou knihou vydanou vo vydavateľstve Skira editore Milan Genève Paris.

Dnes sa zbierka uvedená v tejto knihe podujme na obrovský skok do budúcnosti, keďže množstvo diel z nej bolo vybraných na to, aby putovali Európou v miestach pôsobenia skupiny BFF.

Od 21. januára do 25. marca sa budú umelecké diela, ktoré majú svoj stály domov v milánskej centrále spoločnosti BFF, nachádzať v priestoroch bratislavskej Zoya Gallery v barokovom Erdődyho paláci.

Výstava sa následne presunie do Varšavy – teda druhej časti putovnej výstavy – kde ju bude hostiť Palác kultúry a vedy v období od 12. apríla do 18. mája 2022. Ďalšími mestami, kde sa výstava ocitne sú následne Atény, Lisabon, Madrid, Paríž a Miláno.

Výber diel oslavuje talianske umenie druhej polovice 20. storočia a opisuje jeho vývoj k pop artu, ktorý je viditeľný cez diela umelcov, ako sú Valerio Adami, Franco Angeli, Enrico Baj, Lucio Del Pezzo, Gianfranco Pardi, Mario Schifano a Emilio Tadini.

Od polovice 60. rokov 20. storočia sa títo umelci zaoberali dlhoročnou ikonografickou tradíciou, pretavovali a prekračovali avantgardy a štylistické techniky minulosti, pričom využívali bohatú škálu zdrojov, ktoré sa často využívali na účely spoločenského a kultúrneho aktivizmu.

Projekt, ktorého kurátorkou je Maria Alicata, skutočne zahŕňa túžbu stať sa aktívnymi účastníkmi – nie divákmi – tých iniciatív, ktoré vytvárajú hodnotu pre spoločnosť, a podporujú kultúrnu výmenu a nové perspektívy prostredníctvom umenia a lekcií, ktoré z toho plynú.

,” uvádza kurátorka Maria Alicata. ”

Massimiliano Belingheri, generálny riaditeľ BFF Banking Group: ”

“hodnotí Marek Duban, riaditeľ  BFF Banking Group pre Slovenskú a Českú republiku.

“hovorí Iveta Ledecká, riaditeľka Zoya Gallery & Zoya Museum.

Informačný servis

Viac k témam: Art Factor, PR, Výstava
Zdroj: Webnoviny.sk – BFF dnes na Slovensku predstavuje výstavu súčasného umenia „Art Factor – popový odkaz v talianskom povojnovom umení“ © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -