Šéf americkej diplomacie v Kyjeve vyzval Západ na jednotu pri podpore Ukrajiny

0

20.1.2022 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu vyzval západné štáty, aby zostali jednotné voči ruskej agresii proti Ukrajine. Blinken počas návštevy Kyjeva ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému povedal, že USA a ich spojenci neochvejne podporujú jeho krajinu a jej demokratické ašpirácie.

uviedol Blinken.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa nedávno vyjadrila, že poskytuje Ukrajine dodatočnú pomoc na obranu v sume 200 miliónov dolárov, aby jej pomohla chrániť jej suverenitu a územnú integritu. Zelenskyj poďakoval Blinkenovi za túto pomoc, ktorú USA schválili v závere decembra, ale formálne potvrdili až v stredu.

Americká vláda a jej európski spojenci obviňujú ruského prezidenta Vladimira Putina z vytvárania krízy zhromažďovaním vojakov pri hraniciach s Ukrajinou.

Rusko odmietlo výzvy na stiahnutie svojich vojakov a vyhlásilo, že má právo na svojom území nasadiť sily, kde chce. Rusko v roku 2014 obsadilo ukrajinský polostrov Krym po tom, ako na Ukrajine zvrhli Moskve nakloneného prezidenta. Moskva zároveň podporuje povstanie separatistov na východe Ukrajiny.

Viac k témam: agresia, Demokracia, Ruská armáda
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéf americkej diplomacie v Kyjeve vyzval Západ na jednotu pri podpore Ukrajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -