ZMOS vyzvalo vládu na zrušenie jedného volebného obvodu, problémom je chabé zastúpenie regiónov v NR SR

0

20.1.2022 Samosprávy žiadajú od vlády konkrétne kroky k zrušeniu jedného volebného obvodu. Ako informoval ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák, združenie otvoreným listom žiada Vládu SR o informáciu, kedy a akým spôsobom chce vládna koalícia zmeniť volebné pravidlá a zrušiť jeden volebný obvod.

ZMOS chce zároveň poukázať na problém nedostatočného zastúpenia regiónov v Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR) ako v zastupiteľskom orgáne.

Ten by mal byť podľa Kaliňáka reprezentantom všetkých obyvateľov SR a jeho legitimita je tým väčšia, čím pestrejšie je jeho regionálne zastúpenie.

Kaliňák upozornil, že až do skončenia parlamentných volieb nie je isté, či vôbec niekto z regiónu bude vykonávať mandát poslanca NR SR.

zdôraznil Kaliňák s tým, že preto sa ZMOS v mene 96 percent obcí obracia na vládu s otázkami k zrušeniu jedného volebného obvodu.

ZMOS uvítal zámer zmeny volebného systému v programovom vyhlásení vlády a vnímal záujem o zmenu volebných pravidiel ako seriózny a dobrý cieľ, ktorý si zaslúži realizáciu.

ozrejmil Kaliňák.

Združenie je presvedčené, že ak by obsadenie parlamentu zodpovedalo regionálnemu zastúpeniu, neboli by sme svedkami prijímania zákonov, ktoré sú odtrhnuté od života v regiónoch a častejšie by sa do popredia dostávali skutočné problémy a nevyhnutné riešenia.

uzavrel Kaliňák.

Viac k témam: jeden volebný obvod, Parlamentné voľby, Programové vyhlásenie vlády
Zdroj: Webnoviny.sk – ZMOS vyzvalo vládu na zrušenie jedného volebného obvodu, problémom je chabé zastúpenie regiónov v NR SR © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -