Obyvatelia Pekingu neuvidia naživo ZOH a sú sklamaní, do hľadísk športovísk sa dostanú iba vybrané skupiny

    0

    20.1.2022 Obyvatelia hlavného mesta najľudnatejšej krajiny sveta sú sklamaní, že naživo nebudú môcť sledovať súťaže na februárový ZOH 2022. Čínsky Peking bude vrcholné podujatie v zimných športoch hostiť od 4. do 20. februára, no do hľadísk jednotlivých športovísk sa na základe rozhodnutia organizátorov dostanú len skupiny.

    Ako dôvod takého kroku uviedli Číňania lepšiu pozíciu v boji proti šíreniu ochorenia COVID-19. Napriek sklamaniu však obyvatelia Pekingu chápu, že opatrenia sú potrebné, aby sa krajina nedostala do problémov v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Omnoho skôr už padol verdikt, že na ZOH 2022 do Číny nemôžu prísť fanúšikovia zo zahraničia.

    povedal 38-ročný Čchen Lin, ktorý chcel osobne sledovať súťaže v rýchlokorčuľovaní.

    Peking je prvou lokalitou na svete, ktorá bude dejiskom letnej aj zimnej olympijskej edície. doplnil.

    Dôchodkyňa Wang Šao-lan, ktorá sa venuje amatérskej fotografii a počas OH 2008 bola dobrovoľníčkou, verila, že počas ZOH dostane šancu zachytiť zaujímavé okamihy svoji fotoaparátom a poznamenala na margo toho, že účastníci ZOH budú úplne odizolovaní od obyvateľov krajiny.

    Čína sa od začiatku pandémie vyhýba masové šíreniu ochorenia COVID-19 a nemusela pristúpiť k celoštátnym lockdownom, napriek tomu aj v súčasnosti funguje v istej forme obmedzenia života a pravidelného plošného testovania približne 20 miliónov osôb naprieč rôznymi regiónmi krajiny.

    ZOH v Pekingu sa začnú 4. februára iba niekoľko dní po oslavách nového roka podľa čínskeho lunárneho kalendára. Všetci účastníci musia po príchode do krajiny vstúpiť do tzv. bubliny, v ktorej ich čaká testovanie na dennej báze.

    Na ZOH síce môžu cestovať aj nezaočkovaní športovci, pri vstupe do krajiny však musia podstúpiť povinnú trojtýždňovú karanténu. V praxi to znamená, že aj v prípade príchodu do Pekingu v týchto dňoch sa z karantény dostanú až počas súťaží pod piatimi kruhmi. Viacerí športovci, ktorí sa nechcú alebo nemôžu zaočkovať proti koronavírusu, sú preto už v Číne.

    Viac k témam: COVID-19, ZOH 2022 v Pekingu
    Zdroj: Webnoviny.sk – Obyvatelia Pekingu neuvidia naživo ZOH a sú sklamaní, do hľadísk športovísk sa dostanú iba vybrané skupiny © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -