Vrah Roberta Kennedyho ostáva vo väzení, stále predstavuje hrozbu pre spoločnosť

0

16.1.2022 Guvernér amerického štátu Kalifornia Gavin Newsom odmietol podmienečne prepustiť vraha niekdajšieho senátora a kandidáta na prezidenta USA Roberta Francisa Kennedyho. Tvrdí, že momentálne 77-ročný Sirhán Bišára Sirhán, ktorý si odpykáva doživotný trest, naďalej predstavuje hrozbu pre spoločnosť a neprevzal zodpovednosť za zločin, ktorý zmenil americkú históriu.

Sirhán spáchal na 42-ročného Kennedyho atentát 5. júna 1968 v hoteli Ambassador v Los Angeles iba chvíľu po tom, čo si pripísal víťazstvo v kľúčových demokratických prezidentských primárkach v Kalifornii. So strelnými zraneniami ho previezli do nemocnice, no z bezvedomia sa už neprebral a skonal nasledujúci deň.

Newsom, ktorý označil Kennedyho za svojho politického hrdinu, odmietol odporúčanie dvojčlennej komisie týkajúce sa podmienečného prepustenia. Stanovisko komisie názorovo rozdelilo rodinu Kennedyovcov. Dvaja synovia Kennedyho, Douglas Kennedy a Robert F. Kennedy Jr., podporili prepustenie Sirhána, no ich súrodenci a matka boli vehementne proti.

Kalifornský guvernér vo svojom rozhodnutí uviedol, že atentát patrí „“ a okrem toho, že spôsobil utrpenie Kennedyho manželke a deťom, zanechal i negatívne následky na americkom ľude.

Palestínčan Sirhán bol pôvodne odsúdený na trest smrti. Tento rozsudok však zmenili na doživotie po tom, ako kalifornský najvyšší súd v roku 1972 nakrátko zakázal tresty smrti.

Viac k témam: Doživotný trest, Vrah
Zdroj: Webnoviny.sk – Vrah Roberta Kennedyho ostáva vo väzení, stále predstavuje hrozbu pre spoločnosť © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -