Hrabušice by mohli mať svoje malé letisko, ako zareagujú miestni, ešte nie je isté

0

14.1.2022 Neďaleko turistického centra Podlesok v Slovenskom raji by malo vzniknúť malé osobitné letisko. Tamojšie trávnaté plochy v katastrálnom území obce Hrabušice doteraz využíval ich vlastník, súkromná spoločnosť, ako vzletovú a pristávaciu plochu pre ultraľahké športové lietadlá.

Po transformácii, ktorú pripravuje, by mali slúžiť na športové a rekreačné účely.
Potenciál pre cestovný ruch
Starostka Hrabušíc Janka Skokanová pre agentúru SITA uviedla, že aj takáto činnosť by mohla priniesť cestovnému ruchu v danej lokalite veľký potenciál z hľadiska využívania tamojších služieb.

Územie je dostupné z areálu Malý Majer Podlesok, ktorý je dopravne napojený na cestu tretej triedy 3227 Hrabušice – Stratená.

Súkromný vlastník plochy na spomínané letecké účely využíva od roku 2013 na základe povolenia Slovenskej federácie ultraľahkého lietania.

Teraz chce zmeniť využívanie územia na rekreačné plochy podľa požiadaviek novelizovaného leteckého zákona, a to bez stavebných zásahov či budovania spevnených plôch.
Zmenu chcú realizovať tento rok
„V praxi to znamená využitie trávnatých plôch ako osobitné letisko, ktoré bude slúžiť na športové a rekreačné účely v súlade s podmienkami, ktoré určí dopravný úrad,“ uvádza investor v zámere, ktorý predložil na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Osobitné letisko bude mať vzletovú a pristávaciu dráhu s dĺžkou 370 metra a šírkou 18 metrov. Ako technické zázemie letiska budú slúžiť objekty zariadenia Malý Majer.

Zmenu na osobitné letisko by chcela spoločnosť realizovať ešte v tomto roku, predpokladané náklady na realizáciu zámeru sú vo výške 5-tisíc eur.

Prevádzkovať ho plánuje v lete od 6:00 do 20:00, v ojedinelých prípadoch do takzvaného občianskeho súmraku.
V zime by letisko neprevádzkovali
Intenzita príletov a odletov bude podľa zámeru minimálna, maximálne desať príletov a odletov denne.

Letisko však nebude využívané v zimnom období v čase, keď bude na dráhe a priľahlých pozemkoch súvislá vrstva snehu.

Činnosť bude umiestnená v území s druhým stupňom územnej ochrany. Samotná lokalita sa nachádza v ochrannom pásme Národného parku Slovenský raj, no parcely priamo využívané na vzlety a pristávanie nepatria do tohto pásma.

Správa Národného parku Slovenský raj o zámere vie a nemá s ním problém. „Podmienkou je, aby tam nebol betón a ostalo to aj naďalej ako trávnaté letisko,“ povedal pre SITA jej riaditeľ Tomáš Dražil.

Najbližšie letisko sa nachádza v Poprade, a to vo vzdialenosti 15,5 km od lokality.
Využiť by ho mohli aj záchranári
„Pre nás je to zaujímavé, že v takej malej obci a pri národnom parku má byť vytvorené malé letisko,“ poznamenala starostka obce, ktorá má viac ako 2,5 tisíc obyvateľov.

Načrtla pritom možnosť vyhliadkových letov a využitie aj pre Horskú záchrannú službu. Všetko má však podľa jej slov svoje klady a zápory, neisté sú reakcie miestnych.

Pripomenula tiež, že v okruhu dvesto metrov sa už nesmie nič stavať.

„Niektorí ľudia boli proti tomu ešte vtedy, keď tu lietalo jedno lietadlo. Neviem, aký ohlas bude mať toto letisko v zmysle ponímania verejnosti, ale v každom prípade je to na prospech tejto lokality,“ uzavrela.

Viac k témam: Letisko, osobitné letisko, Turizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Hrabušice by mohli mať svoje malé letisko, ako zareagujú miestni, ešte nie je isté © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -