Sme rodina podporuje otvorenie gastro prevádzok od 25. decembra, chce to presadiť na koaličnej rade

0

21.12.2021 Hnutie Sme rodina podporuje otvorenie gastro prevádzok od 25. decembra pre očkovaných a s prekonaním ochorenia COVID-19, chce to navrhnúť a presadiť na koaličnej rade v pondelok večer.
Viac o téme: Koronavírus
Ako informoval predseda parlamentu a líder hnutia Boris Kollár po stretnutí so zástupcami gastra a cestovného ruchu, sú za ich otvorenie, pretože počet pacientov v nemocniciach klesá.
Po 9. januári sa štát možno zase zavrie
„Túto vec budem podporovať a po 9. januári, keď sa ukáže, že počet chorých v nemocniciach bude pribúdať, potom pravdepodobne zase zavrieme celý štát po vzore Rakúska, Česka, Poľska,” povedal Kollár v súvislosti s jednou z hlavných požiadaviek gastra na otvorenie prevádzok.

„Rešpektujú, že to bude iba OP, budú to veľmi tvrdo dodržiavať. Podporujem Richarda Sulíka v tejto aktivite, podporujem ľudí, ktorí prišli a poukázali na to,” vyhlásil predseda parlamentu. Treba podľa neho dodržať iba zdravý sedliacky rozum, keď môžu byť otvorené podnikové jedálne v celej ekonomike, označil za nezmysel obmedzovať gastro sektor.
Otvorenie je najrýchlejšou pomocou
Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) informoval, že otvorenie stravovacích zariadení im dovolí nadýchnuť sa a fungovať aspoň v režime OP.

„To je najrýchlejšia forma pomoci a zároveň aj verejne dávam vyhlásenie, že na ministerstve dopravy sa budeme zaoberať zvýšením sadzieb a kompenzácií pre sektor cestovného ruchu. Rozpočet na to zatiaľ máme, ale je to otázka skôr týždňov, mesiacov, v prípade pomoci de minimis to ide na protimonopolný úrad a v prípade veľkej schémy pomoci to ide až na Európsku komisiu,” povedal Doležal s tým, že rozhodnutie možno očakávať približne v tejto veci vo februári.
Slováci radšej idú do zahraničia
Doležal upozornil, že ľudia zo Slovenska cestujú do zahraničia za rekreáciou, wellnessom, do reštaurácií a potom sa v ten istý deň vracajú späť.

„Možno toto je ešte väčšie riziko, ako keby sme mali veľmi prísne otvoriť gastro prevádzky v režime OP. Je to najefektívnejšia forma pomoci,” uviedol minister dopravy s tým, že debata so zástupcami gastra a cestovného ruchu bola veľmi konštruktívna.

„Ľudsky ich veľmi chápem, ale teraz treba, verím, že dnes večer sa to podarí, dosiahnuť už len politickú dohodu,” očakáva Doležal.
Žiadajú zvýšenie miery pomoci
Zástupcovia gastra a cestovného ruchu popri otvorení prevádzok žiadajú aj zvýšenie miery pomoci z rezortu dopravy z 10 na 20 percent fixných nákladov. Ich miera v tomto sektore je podľa ministra priemerne 10 percent.

„Diskutovali sme o tom, že si vieme predstaviť, že to bude selektívne, hotel s bazénom bude mať inú sadzbu, lyžiarske stredisko, reštaurácie a cestovné agentúry tiež inú sadzbu,” dodal Doležal. Dôležité bude podľa neho neho obhájiť to pred Európskou komisiou, resp. pred protimonopolným úradom.

Viac k témam: Cestovný ruch, COVID-19, Gastrosektor, Koronavírus, Pandemické opatrenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Sme rodina podporuje otvorenie gastro prevádzok od 25. decembra, chce to presadiť na koaličnej rade © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -