Mních popieral koronavírus a kritizoval Kremeľ, odsúdili ho na 3,5-ročné väzenie

0

1.12.2021 Rebelujúci ruský mních, ktorý kritizoval Kremeľ a poprel existenciu koronavírusu, bol v utorok odsúdený na 3,5-ročný trest odňatia slobody. Otec Sergij bol zatknutý vlani v decembri po tom, ako ho obvinili, že počas kázní podnecoval veriacich k samovražedným činom a vyzýval ich, aby „zomreli za Rusko“.
Putina nazval zradcom vlasti
Mních obvinenia odmietol a jeho právnici uviedli, že sa odvolajú proti utorňajšiemu rozhodnutiu moskovského súdu. Keď si vypočul verdikt, vyslovil výrok z Biblie: „Nesúďte a nebudete súdení.“

Keď minulý rok vypukla pandémia koronavírusu, 66-ročný mních poprel jeho existenciu. Dlho šíril vyvrátené konšpiračné teórie o ochorení COVID-19 a vakcíny proti koronavírusu opísal ako súčasť globálneho sprisahania na kontrolu más prostredníctvom mikročipov.

Otec Sergij vyzval svojich stúpencov, aby neposlúchli vládne pandemické opatrenia a ukryl sa v kláštore neďaleko Jekaterinburgu. Mních kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého nazval „zradcom vlasti“, a najvyšších duchovných predstaviteľov v Rusku označil za „kacírov“, ktorých treba „vyhodiť“.
Cirkev ho exkomunikovala
Ruská pravoslávna cirkev zbavila otca Sergija hodnosti opáta pre porušenie pravidiel a neskôr ho exkomunikovala. On však tieto rozhodnutia odmietol a ignoroval i predvolania policajných vyšetrovateľov.

Otec Sergij, ktorý sa narodil ako Nikolaj Romanov, slúžil počas sovietskych čias ako policajt. Po odchode z radov orgánov činných v trestnom konaní bol odsúdený za vraždu, lúpež a ublíženie na zdraví. Odsúdili ho na 13 rokov väzenia. Po prepustení nastúpil do cirkevnej školy a neskôr sa stal mníchom.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Súd, Väzenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Mních popieral koronavírus a kritizoval Kremeľ, odsúdili ho na 3,5-ročné väzenie © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -