Národná protidrogová stratégia Slovenska dostala zelenú, štát má jasné priority

0

29.10.2021 Rozkladanie skupín zaoberajúcich sa drogovou trestnou činnosťou, konfiškácia príjmov z drogovej trestnej činnosti, monitorovanie či zvyšovanie informovanosti verejnosti o nežiaducich účinkoch drog. Aj to sú hlavné priority Národnej protidrogovej stratégie Slovenska pre roky 2021 až 2025, ktorú na stredajšom rokovaní schválila vláda.

V nej sa chce štát zamerať na odhaľovanie nových metód páchania drogovej trestnej činnosti či na odhaľovanie zneužívania logistických a digitálnych kanálov využívaných na distribúciu stredných a malých množstiev nelegálnych drog v krajine.
Posvietia si na zločinecké skupiny
Cieľom stratégie je znižovanie množstva drogovo závislých a lepšia prevencia, ktorá odradí ľudí od prípadného úmyslu začať užívať omamné a psychotropné látky. Štát si chce zároveň viac „posvietiť“ na vysokorizikové organizované zločinecké skupiny, ktoré sú aktívne na trhoch s drogami.

Od stratégie si zároveň sľubuje zlepšenie medzinárodnej spolupráce v rámci krajín Európskej únie (EÚ), spolupráce s tretími krajinami, Europolom či Eurojustom.
Dobre zvládnutá drogová problematika
Napriek tomu, že Slovensko sa radí medzi krajiny s dobre zvládnutou drogovou problematikou, Ministerstvo zdravotníctva SR v najbližšom období predpokladá pokračovanie v trende nárastu užívania marihuany a metamfetamínu, čiže pervitínu.

Drogová závislosť spôsobila v roku 2019 v EÚ viac ako 8-tisíc úmrtí v dôsledku predávkovania. Väčšina obchodovania s drogami sa uskutočňuje cezhranične, pričom veľká časť zisku sa infiltruje do legálneho hospodárstva. Zisky organizovaných zločineckých skupín v EÚ sa odhadujú na 110 miliárd eur ročne.
Nezákonné internetové lekárne
Problematickými sú aj internetové lekárne. Celosvetovo sú len štyri percentá z nich prevádzkované v súlade so zákonom, pričom 30 až 35-tisíc online lekární funguje vo svete nezákonne. Do legitímneho dodávateľského reťazca s liekmi navyše prenikajú aj falzifikáty a falšované lieky.

Medzinárodný obchod s falšovanými liekmi ročne dosahuje hodnotu 38,9 miliardy eur. Trh s nelegálnymi drogami je aj naďalej najväčším zločineckým trhom v EÚ. Jeho minimálna hodnota sa odhaduje na 30 miliárd eur ročne.

Viac k témam: Drogová trestná činnosť, Drogy, Eurojust, Marihuana, Metamfetamín
Zdroj: Webnoviny.sk – Národná protidrogová stratégia Slovenska dostala zelenú, štát má jasné priority © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -