Jaroslav Naď si vo Washingtone uctil pamiatku Michala Stranka, vyzdvihol spoluprácu Slovenska a USA

0

28.10.2021 Spolupráca medzi Ozbrojenými silami Slovenskej republiky (OS SR) a ozbrojenými silami Spojených štátov amerických funguje a prináša konkrétne výsledky.

Zdôraznil to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), ktorý si v americkom hlavnom meste Washington D. C. uctil pamiatku Michala Stranka na Arlingtonskom národnom cintoríne.
Člen čestnej stráže sa prihovoril po Slovensky
Michal Strank sa narodil v obci Jarabina (okres Stará Ľubovňa). Stal sa slávnym počas bojov o ostrov Iwo Jima v druhej svetovej vojne aj vďaka fotografii Associated Press, ktorá zachytáva, ako vztyčuje vlajku Spojených štátov amerických na vrchu Suribači tohto sopečného ostrova. Zahynul 1. marca 1945 po zásahu šrapnelom.

„Zo slovenska v priebehu 20. storočia odišli stovky tisíc ľudí, ktorí skončili tu v Spojených štátoch amerických a majú tu svoje rodiny. Aj v ozbrojených silách Spojených štátov amerických bojujú a bojovali mnohí vojaci a vojačky, ktorí majú slovenský pôvod,“ uviedol Naď s tým, že aj pri kladení vencov k hrobu neznámeho vojaka ho oslovil člen čestnej stráže, ktorí sa mu prihovoril po slovensky.
Američania si vážia službu Slovákov
„Povedal, že jeho otec pochádza zo Stropkova a jeho babka a dedko stále žijú v tomto meste,“ doplnil šéf rezortu obrany.

Minister obrany ďalej skonštatoval, že Američania si vážia službu Slovákov, či už v slovenskej alebo americkej uniforme, a spolupráca medzi ozbrojenými silami oboch krajín je veľmi intenzívna. „Či už to bolo operačné nasadenie napríklad v Afganistane, Iraku alebo aj Kosove. Alebo je to aj dnes spoločný výcvik, ktorý realizujú vojaci z oboch krajín napríklad na stíhačkách F-16,“ uzavrel Naď.

Viac k témam: Armáda USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Jaroslav Naď si vo Washingtone uctil pamiatku Michala Stranka, vyzdvihol spoluprácu Slovenska a USA © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -