Dedič Samsungu nelegálne užíval sedatíva, súd mu udelil pokutu

0

28.10.2021 Dediča juhokórejského konglomerátu Samsung I Če-jonga uznali vinným z nelegálneho užívania sedatíva propofol. Súd mu udelil pokutu vo výške 70 miliónov juhokórejských wonov. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Látku užil desiatky ráz
Na základe juhokórejského práva recipientov kontrolovaného lieku, ako aj osoby, ktoré ho podajú, možno stíhať. Kontroverzný podnikateľ v rokoch 2015 – 2020 užil látku, ktorá sa bežne používa ako anestetikum, desiatky ráz. Podľa prokurátorov tak robil pod zámienkou liečby kože. Jeho právnik uviedol, že propofol užíval na liečbu psychologického stresu v súvislosti s hospitalizáciou jeho otca a súdnymi konaniami. I priznal svoju vinu.

Keďže je zneužitie propofolu menej pravdepodobné, ako v prípade mnohých iných kontrolovaných látok, páchatelia zvyčajne dostávajú skôr pokuty ako väzenie, uvádza BBC.
Strávil 20 mesiacov vo väzení
Hoci sa propofol používa pri operáciách, niekedy ho ľudia užívajú rekreačne. V roku 2009 zomrel v dôsledku predávkovania sa propofolom spevák Michael Jackson.

I Če-jonga súdili pre propofol po tom, ako ho v auguste podmienečne prepustili z väzenia, kde strávil 20 mesiacov za podplácanie a spreneveru. Za mreže ho poslali v januári za účasť na korupčnom škandále okolo bývalej juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje, ktorá je tiež vo väzení. Prezidentov úrad vtedy uviedol, že dúfajú, že po jeho prepustení Samsung pod jeho vedením pomôže krajine vo výrobe „polovodičov a vakcín“. Spoločnosť sa následne zaviazala k tomu, že v najbližších troch rokoch investuje do sektorov, ako sú čipy a biofarmaceutiká, 240 biliónov wonov.

I naďalej čelí procesu pre ďalšie obvinenia, a to z manipulácie s cenami akcií a účtovných podvodov súvisiacich s fúziou dvoch spoločností Samsungu v roku 2015.

Zdroj: Webnoviny.sk – Dedič Samsungu nelegálne užíval sedatíva, súd mu udelil pokutu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -