Poslanci parlamentu zobrali na vedomie výročnú správu o členstve Slovenska v Európskej únii

0

23.10.2021 Rok 2020 bol pre Európsku úniu (EÚ) kľúčovým nielen z dôvodu prijímania bezprecedentných opatrení na boj s pandémiou ochorenia COVID-19 a jej následkami, ale aj vďaka iným strategickým rozhodnutiam, ako dosiahnutie dohody na navýšenie klimatických ambícií, dohody na viacročnom rozpočte EÚ na roky 2021 – 2027, či na fungovaní budúcich vzťahov EÚ so Spojeným kráľovstvom.
Viac o téme: Koronavírus
Konštatuje to Správa o členstve Slovenskej republiky v EÚ za rok 2020 a aktuálne priority vyplývajúce z Pracovného programu Európskej komisie, ktorú parlament v piatok zobral na vedomie.

Správa uvádza, že v roku 2020 pokračoval trend presunu závažnejších rozhodnutí, ktoré by spadali do kompetencií jednotlivých formácií Rady EU, na úroveň Európskej rady, kde je potrebný konsenzus lídrov členských štátov.

Podľa správy jedným z dôvodov bola obava členských štátov so závažnými námietkami o ich prehlasovaní na pôde Rady, ak sa tam rozhodnutie prijíma len jednoduchou alebo kvalifikovanou väčšinou. Z pohľadu Slovenskej republiky procesná stránka fungovania EÚ tak výrazne znížila svoju predvídateľnosť, čo komplikuje prípravu národných pozícií.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Výročná správa
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci parlamentu zobrali na vedomie výročnú správu o členstve Slovenska v Európskej únii © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -