V egyptskej štátnej rade budú premiérovo ženy, sľub zložilo takmer sto sudkýň

0

21.10.2021 V egyptskej štátnej rade budú premiérovo v histórii pôsobiť i ženy. V utorok slávnostne zložilo sľub dovedna 98 sudkýň. Spomenutý ceremoniál sa uskutočnil niekoľko mesiacov po tom, ako prezident Abd al-Fattáh as-Sísí požiadal ženy o vstup do štátnej rady a prokuratúry, dvoch justičných orgánov, v ktorých mali dosiaľ výlučné zastúpenie iba muži.

„Je to nezabudnuteľný deň. Je to sen pre nás i pre predchádzajúce generácie. Byť ženou v jednej z hlavných súdnych inštitúcií v Egypte a arabskom svete bol sen,“ poznamenala Radwa Helmyová, jedna z novovymenovaných sudkýň.

Štátna rada, založená v roku 1946, je nezávislý súdny orgán, ktorý sa zaoberá predovšetkým správnymi spormi, disciplinárnymi prípadmi a odvolaniami. Posudzuje tiež návrhy zákonov, rozhodnutí a zmlúv, ktorých zmluvnou stranou je vláda alebo vládou riadený orgán.

Rada v minulosti opakovane odmietala ženy. Tie v ostatných rokoch opakovane napadli jej rozhodnutia a tvrdili, že sú diskriminované. Marcové rozhodnutie egyptského prezidenta preto mnohí aktivisti za práva žien uvítali.

Viac k témam: Egyptský prezident, Sudca
Zdroj: Webnoviny.sk – V egyptskej štátnej rade budú premiérovo ženy, sľub zložilo takmer sto sudkýň © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -