Bielorusko vyhostilo francúzskeho veľvyslanca, Lukašenkovi údajne nepredložil poverovacie listiny

0

19.10.2021 Bielorusko nariadilo francúzskemu veľvyslancovi v Minsku odísť z krajiny. Informovali o tom viaceré bieloruské médiá vrátane provládneho webu sb.by, ktorý uviedol, že diplomat Nicolas de Lacoste už odišiel z Bieloruska.

Podľa bieloruských médií musel De Lacoste odcestovať, pretože prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi dosiaľ nepredložil svoje poverovacie dokumenty.
Kópie dokladov predložil
„Veľvyslanec bol nútený opustiť Bielorusko, pretože jeho prítomnosť bez poverovacích listín je nezákonná. Ak tu chce mať Francúzsko oficiálne diplomatické zastúpenie, musí konať v rámci všeobecne uznávaných noriem,“ vyhlásil pre uvedený web bieloruský politológ Alexander Špakovskij.

Francúzske veľvyslanectvo v Bielorusku však prostredníctvom svojej oficiálnej stránky uviedlo, že diplomat predložil kópie týchto listín bieloruskému ministrovi zahraničia Vladimirovi Makejovi na schôdzke začiatkom decembra minulého roka. Potvrdil to i článok v archíve spomenutého webu sb.by, ktorý je naklonený Lukašenkovmu režimu.
Pomsta za neuznanie volieb
Francúzsko, podobne ako ostatné krajiny Európskej únie, neuznalo výsledky vlaňajších prezidentských volieb, ktoré napriek správam o podvodoch Lukašenkovi umožnili vládnuť v šiestom funkčnom období po sebe.

To vyvolalo niekoľko mesiacov trvajúce nepokoje, počas ktorých Lukašenkov režim tvrdo zasiahol proti demonštrantom. EÚ a Spojené štáty následne prijali sériu sankcií voči Bielorusku.

Viac k témam: Veľvyslanec, Vyhostenie diplomata
Zdroj: Webnoviny.sk – Bielorusko vyhostilo francúzskeho veľvyslanca, Lukašenkovi údajne nepredložil poverovacie listiny © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -