Európska komisia spustila nové misie na riešenie hlavných výzev

0

30.9.2021 Európska komisia (EK) v stredu začala realizovať päť nových misií Európskej únie (EÚ).

Ich cieľom je riešiť veľké výzvy v oblasti zdravia, klímy a životného prostredia a dosiahnuť v týchto oblastiach ambiciózne a inšpiratívne ciele. Komisia o tom informovala v tlačovej správe.
Výskum a hľadanie odpovedí
Misie sú novinkou programu Horizont Európa a tiež originálnou koncepciou politiky EÚ, ktorá spája niekoľko útvarov EK pod dohľadom deviatich členov kolégia.

Majú podporovať výskum s cieľom naplniť hlavné priority EK a nájsť odpovede na niektoré z najväčších výziev súčasnosti, ktorými sú boj proti rakovine, adaptácia na zmenu klímy, ochrana oceánov, morí a vôd, život v ekologickejších mestách a zabezpečenie zdravej pôdy a potravín.

Tento nástroj zahŕňa súbor opatrení, zameraných na dosiahnutie konkrétnych cieľov s veľkým dosahom na spoločnosť v konkrétnom časovom rámci. Medzi zmienené opatrenia patria projekty v oblasti výskumu a inovácií, politické opatrenia a legislatívne iniciatívy.
Ciele misií
Cieľom spomenutých piatich misií je do roku 2030 podporiť odolnosť aspoň 150 európskych regiónov a komunít voči zmene klímy, obnoviť naše oceány a vody, dosiahnuť míľnik 100 klimaticky neutrálnych a inteligentných miest a mať do toho roku 100 živých laboratórií a takzvaných majákov, ktoré budú stáť v čele prechodu k zdravým pôdam.

Ďalšou misiou je pracovať spolu s európskym plánom na boj proti rakovine na zlepšení životov viac ako 3 miliónov ľudí do roku 2030 prostredníctvom prevencie, liečby a riešení umožňujúcich dlhší a lepší život.

Viac k témam: Klíma, Zdravie, Životné prostredie
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska komisia spustila nové misie na riešenie hlavných výzev © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -