Na stretnutí Babiša a Orbána padali aj pochvaly za postoj Maďarska v čase migračnej krízy

0

30.9.2021 Český premiér Andrej Babiš sa v stredu stretol s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Rozhovory v pražskej Kramářovej vile sa zamerali na ohrozenie hraníc, nelegálnu migráciu a tiež na dopady koronavírusovej pandémie v krajinách Vyšehradskej štvorky, informuje spravodajský portál TN.cz.

Popoludní obaja štátnici navštívili Ústí nad Labem, kde je Babiš lídrom kandidátky strany ANO v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.
Téma migrácie
„Ústí nad Labem je pre pána premiéra Orbána to najdôležitejšie miesto,“ uviedol Babiš na tlačovej konferencii. Český premiér sa následne venoval téme migrácie. Maďarsko označil za krajinu, ktorá v roku 2015 ako jediná „bránila schengenský priestor a postavila plot“.

„Aj vďaka tomuto plotu my nemáme problém,“ povedal Babiš. Potom si slovo vzal Orbán, ktorý sa vyjadril, že do českých volieb nechce zasahovať, je však rád, že mohol krajinu v tomto čase navštíviť.

„Už dosť dlho sledujem českú politiku. Vždy sme voči vám pociťovali určitú závisť, vždy ste boli o krok, dva vpredu a inak to nie je ani teraz,“ povedal maďarský premiér.
Dlhodobo dobré vzťahy
Český premiér so svojím maďarským kolegom dlhodobo udržiava dobré vzťahy. Minulý týždeň sa v Budapešti zúčastnil na demografickom samite.

Premiéri riešili najmä problematiku nelegálnej imigrácie a venovali sa aj zákonu zakazujúcemu osvetu v problematike LGBT, pre ktorý sa Maďarsko v júni stalo terčom širokej kritiky.

Opozícia sa proti štátnej návšteve Viktora Orbána ohradila a označila ju za Babišovu kampaň desať dní pred voľbami.

Viac k témam: Koronavírus, LGBT, Migračná politika
Zdroj: Webnoviny.sk – Na stretnutí Babiša a Orbána padali aj pochvaly za postoj Maďarska v čase migračnej krízy © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -