Reforma súdnej mapy sa vracia do pripomienkového konania, rozdelená je do štyroch zákonov

0

14.9.2021
aktualizované 13. septembra, 14:03

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) opätovne predstavila verejnosti reformu súdnej mapy. Návrhy zákonov predloží v pondelok do medzirezortného pripomienkového konania.

Ako uviedla Kolíková na pondelkovej tlačovej besede, dospela k záveru, že je dobré, aby reforma justície bola rozdelená do čiastkových zákonov a aby diskusia k nim bola presne cielená.

Ministerstvo tak predloží na pripomienkovanie zákon o mestskom súde Bratislava, o mestskom súde Košice, zákon o nových obvodoch pre okresné súdy a zákon o nových obvodoch pre krajské súdy.
Reformy nezávislé od seba
Šéfka rezortu spravodlivosti vysvetlila, že každá časť reformy bude na sebe istým spôsobom nezávislá. „Snažíme sa vychádzať z pripomienok, ktoré sme dostali. Zobrali sme viaceré pripomienky, tie sme zapracovali. Toto sú nové návrhy, ktoré ja si myslím, že naozaj sú ešte presnejšie, čo sa týka aj postupu, ako by mala byť celá zmena realizovaná,“ pokračovala ministerka.

Cieľom reformy súdnej mapy je špecializácia sudcov. „Aby sme toto umožnili, potrebujeme zväčšovať obvody. Vytvoríme tak predpoklad, že bude viac sudcov, z ktorých sa bude vyberať, keďže sa jedná o náhodný výber. To znamená, že je to veľmi dôležité ako opatrenie v boji s korupciou,“ povedala Kolíková.
Viac než kilometre je čas
Dôležitá je podľa nej aj dostupnosť spravodlivosti. „Keď dôjdeme na súd, tak očakávame, že v primeranom čase budeme mať rozhodnutie. To znamená, že dôležitejšie ako počet kilometrov je, počítať si čas, odkedy sa na súd obrátime, po rozhodnutie,“ doplnila. O reforme sa bude ministerka naďalej rozprávať s koaličnými partnermi, sudcami či prokuratúrou.

Ministerka spravodlivosti predstavila prvý krát návrh reformy súdnej mapy v novembri 2020 a v marci 2021 prešiel návrh pripomienkovaním. Voči pôvodnému návrhu bolo vznesených 460 pripomienok z toho 190 zásadných.

Viac k témam: reforma súdnictva, súdna mapa
Zdroj: Webnoviny.sk – Reforma súdnej mapy sa vracia do pripomienkového konania, rozdelená je do štyroch zákonov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -