Žilinka zrušil obvinenia voči finančníkovi Haščákovi, zastavil aj stíhanie Arpášovcov

0

1.9.2021 Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka v utorok zrušil vznesenie obvinenia voči podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, Ľubomírovi Arpášovi a Dane Arpášovej.

Vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) 1. decembra vzniesla obvinenie voči Ľubomírovi Arpášovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, Dane Arpášovej pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti a Jaroslavovi Haščákovi pre zločin podplácania a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.
Dôkazy neboli zabezpečené
Generálny prokurátor sa po preskúmaní veci stotožnil s názorom Najvyššieho súdu SR vysloveným v uznesení zo 7. januára 2021, že „orgánom činným v trestnom konaní sa v predmetnej veci nepodarilo zabezpečiť dôkazy v takom množstve a kvalite, ktoré by v tomto štádiu trestného konania umožňovali vyvodiť podozrenie v určitej rozumnej miere pravdepodobnosti, že obvinení sa skutkov tak, ako sú im kladené za vinu, dopustili“.

Dospel tak k záveru, že také dôkazy neboli zabezpečené ani po vydaní a právoplatnosti napadnutých uznesení, keďže výpovede svedkov neobsahujú žiadne relevantné skutočnosti, ktoré by dôvodnosť vzneseného obvinenia potvrdzovali.
Zohľadnil aj nálezy Ústavného súdu
„Pri posudzovaní veci generálny prokurátor Slovenskej republiky zohľadnil aj nálezy Ústavného súdu Slovenskej republiky z 20. 11 .2012 a 2. 2. 2016 a rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva z 20. 7. 2021. V zhode so skutkovými a právnymi závermi Najvyššieho súdu Slovenskej republiky generálny prokurátor Slovenskej republiky konštatuje, že týmto právoplatným uznesením o vznesení obvinenia bol porušený zákon v neprospech všetkých troch obvinených,“ uviedla Tökölyová.

Anonymizované uznesenie generálneho prokurátora Slovenskej republiky, z ktorého vyplývajú podrobné dôvody rozhodnutia, bude uverejnené na webovom sídle Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.

Viac k témam: prepustenie na slobodu
Zdroj: Webnoviny.sk – Žilinka zrušil obvinenia voči finančníkovi Haščákovi, zastavil aj stíhanie Arpášovcov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -