Lesné požiare v Grécku najhoršie zasiahli ostrov Eubója, ľudia sú bez elektriky aj tečúcej vody (foto)

0

10.8.2021 Hasiči i obyvatelia už siedmy deň bojujú s masívnym lesným požiarom na gréckom ostrove Eubója. Požiar je najvážnejší z desiatok lesných požiarov, ktoré počas uplynulého týždňa vypukli naprieč Gréckom, a spálil rozsiahle oblasti lesa, zničil domy a podniky a vyhnal z domovov tisícky ľudí. Dym a popol z ohňa zahalil ostrov a obloha v dôsledku neho zoranžovela, uvádza agentúra AP.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Rozsiahle lesné požiare v Grécku (fotografie)

V noci sa miestnym obyvateľom a hasičom podarilo zachrániť väčšinu obce Pefki na severnom cípe ostrova. Z trajektu, ktorý tam poslali pre evakuáciu, vznikol dočasný úkryt pre ľudí, ktorý museli ujsť pred ohňom. Mnoho okolitých obcí je pre požiar bez elektriny aj tečúcej vody.
Hasiť pomáhajú viaceré štáty
Veľké požiare spaľujú lesy a poľnohospodársku pôdu na Peloponéze. Požiar na severnom okraji Atén však už slabne. Požiare rozdúchala vlna horúčav, ktorá bola najhoršia za ostatné tri desaťročia a vyzdvihla ortuť teplomera až na 45 stupňov Celzia.

S ohňom bojujú nielen grécki požiarnici, ale pomáhajú im aj kolegovia z viac ako 20 krajín v Európe a na Blízkom východe, ktoré okrem vlastných tímov vyslali aj hasičské lietadlá, helikoptéry a vozidlá.
Havarovalo lietadlo
Mnohí obyvatelia a miestni predstavitelia sa však sťažujú na nedostatok hasičov a niektorí dokonca v televízii vyzvali na pomoc. Šéf gréckej civilnej ochrany Nikos Hardalias zdôraznil, že hasiči robia všetko, čo môžu. V nedeľu pri hasení menšieho požiaru na ostrove Zakynthos havarovalo hasičské lietadlo.

Masívne požiare už viac ako desať dní vyčíňajú v susednom Turecku, kde sa hasiči snažia uhasiť požiare na piatich miestach v juhozápadnej provincii Mugla. Minister poľnohospodárstva a lesníctva Bekir Pakdemirli v nedeľu večer informoval, že situácia sa zlepšuje a dostávajú sa k tomu, aby mali všetok oheň pod kontrolou.

Viac k témam: hasiči, horúčavy, klíma, lesné požiare, počasie
Zdroj: Webnoviny.sk – Lesné požiare v Grécku najhoršie zasiahli ostrov Eubója, ľudia sú bez elektriky aj tečúcej vody (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -