Veľká koralová bariéra zatiaľ nepribudne na zoznam ohrozených lokalít svetového dedičstva UNESCO

0

26.7.2021 Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zatiaľ nezaradí austrálsku Veľkú koralovú bariéru na zoznam ohrozených lokalít svetového dedičstva.
Rozhodnutie odložili
Rozhodnutie v piatok počas stretnutia Výboru svetového dedičstva UNESCO, ktorý zasadá v čínskom meste Fu-čou, odložili na rok 2023. Stalo sa tak po tom, čo Austrália získala dostatočnú medzinárodnú podporu pre svoje dodatky k návrhu rozhodnutia o zaradenie na spomenutý zoznam.

UNESCO odporučilo, aby Výbor svetového dedičstva zaradil Veľkú koralovú bariéru na zoznam ohrozených lokalít najmä pre zvyšujúce sa teploty oceánu, ktoré na ňu nepriaznivo vplývajú.
Útesy navštívi monitorovacia komisia
Austrália bola proti tomuto kroku a navrhla svoje dodatky k návrhu, ktoré okrem nej podporilo 16 z 21 krajín vo výbore. Výbor ich akceptoval bez hlasovania.

Austrálske koralové útesy teraz navštívi monitorovacia misia, aby určila, ako je možné zvládať dopady zmeny klímy na ne.

Veľká koralová bariéra sa na zozname svetového dedičstva nachádza od roku 1981. Pred jej zaradením medzi ohrozené lokality Austráliu varovali už v roku 2014. Austrália reagovala vypracovaním dlhodobého plánu na zlepšenie zdravia útesov – Reef 2050 Plan.

Veľkú koralovú bariéra odvtedy postihlo značné blednutie koralov, ktoré spôsobil neobyčajne teplý oceán v rokoch 2016, 2017 a 2020. Blednutie zasiahlo dve tretiny tamojších koralov.

Zdroj: Webnoviny.sk – Veľká koralová bariéra zatiaľ nepribudne na zoznam ohrozených lokalít svetového dedičstva UNESCO © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -