Rozhodnutie ústavného súdu o referende je tvrdou fackou ľuďom, kritizuje Pellegriniho Hlas-SD

0
Peter Pellegrini (HLas-SD) Foto: SITA


8.7.2021 (Webnoviny.sk) – Opozičná strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) označila stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu SR (ÚS SR) o referende k predčasným parlamentným voľbám za čierny deň slovenskej demokracie.

Predstavitelia petičného výboru, ktorí odovzdali 600-tisíc podpisov ľudí za konanie referenda, sú z tohto verdiktu rozčarovaní, prekvapení a považujú ho za neprijateľné. Vyplýva to z ich odpovedí. Predseda ÚS SR Ivan Fiačan v stredu verejnosť informoval, že predmet referenda nie je v súlade s ústavou a nemôže sa preto konať.

„Rozhodnutie Ústavného súdu SR o referende je tvrdou fackou ľuďom, ktorým tak bola popretá možnosť naplniť jedno z ich základných demokratických práv. Ústavný súd odkázal ľuďom na Slovensku, že moc nezávisí od vôle ľudí a vláda si môže počas svojho mandátu dovoliť čokoľvek. Nikto nemá silu a právomoc, aby mohol ju mohol zastaviť,” priblížila strana Hlas-SD v stanovisku, ktoré zaslala jej hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Tento verdikt považuje strana za nemorálny, ktorý v sebe nesie nebezpečný precedens do budúcnosti. Vládnu koalíciu vyzvali, aby v parlamente podporili taký návrh ústavného zákona, ktorý umožní ľuďom prostredníctvom referenda skrátiť volebné obdobie parlamentu. Strana dodala, že pripraví návrh na medzinárodné inštitúcie, aby posúdili dnešné rozhodnutie Ústavného súdu.

Viac k témam: referendum, referendum o predčasných voľbách
Zdroj: Webnoviny.sk – Rozhodnutie ústavného súdu o referende je tvrdou fackou ľuďom, kritizuje Pellegriniho Hlas-SD © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -