Predaj osobných áut na najväčších trhoch v Európe v januári strmo klesol

0
Foto: lukpixaby, Pixabay

Predaj osobných automobilov na piatich najväčších európskych trhoch v januári klesol o viac ako štvrtinu. Dôvodom sú blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu, pre ktoré zostali autosalóny zatvorené. Zákazníci sa tiež vyhýbali veľkým nákupom v prvom mesiaci roka.

Podľa odhadu analytikov sa počet registrácií nových vozidiel v Nemecku, Británii, Francúzsku, Taliansku a Španielsku v januári znížil o 28 %.

Experti tiež pripomenuli, že automobilky okrem blokád čelia aj nedostatku polovodičov, čo môže aj vo februári spôsobiť pokles ich odbytu o približne 10 %.

„Vyhliadky na predaj automobilov v Európe v 1. polroku zostávajú neisté,“ uviedol analytik Bloomberg Intelligence Michael Dean, podľa ktorého tak plány na zdvojnásobenie prevádzkového zisku výrobcov automobilov v tomto roku vyvolávajú čoraz väčšie pochybnosti.

Odhadovaný januárový pokles predaja áut je oveľa strmší ako v decembri 2020, keď sa v Európskej únii (EÚ) znížil odbyt nových vozidiel o 3,3 %.

Podľa údajov európskeho združenia výrobcov automobilov ACEA za celý minulý rok klesol predaj osobných áut v EÚ o 23,7 % na 9,9 milióna kusov.

Všetkých 27 trhov EÚ zaznamenalo v roku 2020 dvojciferné poklesy predaja. Spomedzi najväčších automobilových trhov v regióne sa vlani najprudšie prepadol dopyt po autách v Španielsku (-32,3 %). Nasledovali Taliansko (-27,9 %) a Francúzsku (-25,5 %), zatiaľ čo ročné zníženie odbytu v Nemecku bolo síce značné, ale menej výrazné (-19,1 %).

ACEA zverejní detailnejšie januárové údaje o predaji áut v stredu 17. februára.

- Reklama -