Belgicko: Šéfka diplomacie Wilmesová je na JIS-ke s ochorením COVID-19

0
Sophie Wilmesová si napráva ochranné rúško na zabránenie šírenia nového koronavírusu. (Foto: TASR/AP)

Belgickú ministerku zahraničných vecí Sophie Wilmesovú, ktorá bola počas prvej vlny pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 dočasnou premiérkou Belgicka, prijali na jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS) v nemocnici v Bruseli. Vo štvrtok o tom informovali predstavitelia krajiny, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Wilmesová (45) mala pozitívny test na ochorenie COVID-19 minulý týždeň a išla do samoizolácie. Jej zdravotný stav sa zhoršil a tak ju v stredu neskoro večer hospitalizovali v bruselskej nemocnici.

„Je pri vedomí a komunikuje,” uviedla jej hovorkyňa a potvrdila, že Wilmesovú prijali na JIS. Nemenovaný zdroj z úradu ministerky povedal, že jej stav je “stabilizovaný”.

Premiér Alexander de Croo, ktorý 1. októbra vystriedal Wilmesovú vo funkcii premiérky, jej na svojom účte na Twitteri zaželal “rýchle uzdravenie”.

„Nikto nie je voči tomuto nebezpečnému vírusu imúnny. Spoločne a zjednotení COVID-19 porazíme!” dodal premiér.

Koronavírusom sa nakazilo už viacero vysokopostavených európskych politikov a rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg mal pozitívny test v ten istý deň ako Wilmesová.

Európska únia prehodnocuje svoju politiku osobných zasadnutí po tom, čo minulotýždňový summit v Bruseli narušil odchod troch lídrov, pretože po nakazení ich spolupracovníkov museli ísť do samoizolácie.

Belgicko v súčasnosti zažíva jednu z najhorších druhých vĺn pandémie koronavírusu na svete. S 10.539 úmrtiami v krajine s 11,5 milióna obyvateľov ide o jeden z najtragickejších údajov na obyvateľa.

Počet potvrdených prípadov infekcie sa za mesiac zdvojnásobil na celkový počet 253 386 a v súčasnosti sa v nemocniciach nachádza 3274 ľudí – aj napriek obnovenému čiastočnému zatvoreniu krajiny (lockdownu). V rámci týchto opatrení sú uzavreté krčmy a reštaurácie.

Belgickí ministri a vedci majú v piatok ďalšie krízové zasadnutie a podľa očakávania oznámia ešte prísnejšie opatrenia na zastavenie šírenia koronavírusu.

- Reklama -