Svetový deň reumatizmu! Patrí tým, ktorí trpia, ale aj tým, ktorí pomáhajú

0
Na snímke hotel Thermia Palace v deň otvorenia letnej kúpeľnej sezóny, Piešťany (Autor: TASR)

Aktivity spojené s touto kampaňou sú inšpirované Európskou ligou proti reumatizmu (EULAR). Spájajú všetkých, ktorí pomáhajú ľuďom s reumatickými ochoreniami, od odborníkov – lekárov a sestier v reumatológii až po pacientske organizácie a sympatizantov. Keď sa spojíme a vyšleme jednotný odkaz na európskej, či národnej úrovni, môžeme toho veľa zmeniť.

Spoločný pacientský hlas musí byť ešte silnejší, lebo stále je málo akceptovaný. 

 

Ciele tohtoročnej kampane SDR 2019 :

 

Zdravý pohyb s dôrazom na prevenciu negatívnych dôsledkov    reumatických ochorení (RO).

„Pohnime sa s reumou!“ – nordic walking pomáha reumatikom

Zdôrazniť význam pracovného uplatnenia ľudí s RO na ich kvalitu života

Zvyšovať povedomie o význame dobrovoľníctva a činnosti pacientskych organizácií. RO postihujú viac ako 120 miliónov Európanov, vážne ovplyvňujú kvalitu života každého štvrtého človeka.

Na Slovensku je to približne 50 000 občanov. Reumatické ochorenie môže prepuknúť v každom veku – i u detí, či mladých ľudí.

 

 

Podujatia Svetového dňa reumatizmu 2019 na Slovensku

 

Hlavný program Svetového dňa reumatizmu (SDR 2019) bude v Piešťanoch – v známom svetovom kúpeľnom meste všetkých reumatikov. Ako výraz podpory reumatikom budú na modro nasvietené dominanty kúpeľného mesta.

 

 

  • 11. október 2019

Odborný seminár v NÚRCH Piešťany „Od teórie k praxi 3“

  • 12. októbra 2019

V rámci projektu „Pohnime sa s reumou!“ pokračuje v popoludňajších hodinách celoslovenské stretnutie walkerov, reumatikov i nereumatikov – chodcov s nordic walking paličkami aj s inštruktážnou lekciou. Časť programu bude venovaná pamiatke nedávno zosnulého člena Ligy proti reumatizmu ako memoriál Miroslava Chebana, reumatika ale srdcom a duchom veľkého športovca.    

Večer slávnostné vyhodnotenie novinárskej súťaže KROK 2018 (11. ročník)

 

Liga proti reumatizmu na Slovensku (LPRe SR) je už takmer 30 rokov rešpektovaným a široko uznávaným pacientskym združením. Pomáha pacientom s reumatickými ochoreniami. Je prirodzenou platformou spolupráce medzi odborníkmi v reumatológii a pacientmi. Má celoslovenskú pôsobnosť, 20 organizačných jednotiek, z toho 15 miestnych pobočiek a päť špecializovaných klubov: Klub Kĺbik, Klub Motýlik, Klub Čiernych Kostí, Klubu Bechterevikov a Klub Psoriatickej Artritídy. Osvetou oboznamuje s problematikou reumatických ochorení. Vydáva Informačný bulletin a rôzne brožúrky.

 

- Reklama -