Číňania vyhostili francúzsku novinárku. Dôvod? Vraj podporuje terorizmus

0
Francúzska novinárka Ursula Gauthierová (Autor: SITA)

Čínske úrady ešte v piatok novinárke oznámili, že ak sa neospravedlní za článok, ktorý napísala, bude musieť do 31. decembra opustiť Čínu. Gauthierová však opakovane uviedla, že sa nemieni ospravedlniť a že je to pre ňu nepredstaviteľné. Čínske ministerstvo zahraničných vecí varovalo Gauthierovú, že v prípade, že sa neospravedlní, úrady jej nepredĺžia novinársku akreditáciu, čo sa de facto rovná vyhosteniu z krajiny.

Gauthierová vo svojom článku napísala, že vyjadrenie solidarity čínskych predstaviteľov s Francúzskom nebolo bez “postranných úmyslov”, ktoré sa prejavili najmä v snahe Pekingu získať podporu Francúzska vo svojej kontroverznej politike namierenej proti moslimským Ujgurom v provincii Sin-ťiang. Gauthierová kritizuje aj boj Číny proti terorizmu, pričom “uráža a znevažuje” čínsku politickú scénu, uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Represie voči Gauthierovej vyvolali nevôľu používateľov sociálnych sietí v Číne, ktorí namietajú voči tomu, aby sa v tejto kauze vedenie krajiny “oháňalo” tvrdeniami, že článok urazil čínsky ľud. Mnohí vo svojich príspevkoch napísali, že pekinská vláda nekoná v “ich mene”. Paradoxom je aj to, že článok je pre používateľov internetu v Číne – vzhľadom na cenzúru – dostupný len vo francúzštine, čiže drvivá väčšina občanov sa s ním nemala ako oboznámiť.
Gauthierová pôsobí v Pekingu ako spravodajkyňa šiesty rok. K rovnakému opatreniu ako voči nej pristúpil Peking aj v roku 2012, keď z krajiny vyhostil spravodajkyňu panarabskej televízie al-Džazíra, Melissu Changovú.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo ľútosť nad nepredĺžením novinárkinho víza. Generálny tajomník organizácie Reportéri bez hraníc Christophe Deloire na sieti Twitter napísal, že Peking v tejto kauze podáva svedectvo o svojom sne potlačiť zahraničných novinárov rovnako ako sú čínski.

- Reklama -