Amerika má plán pozemnej operácie proti Islamskému štátu

0
Boje kurdských ozbrojených síl (Autor: Reprofoto, Facebook)

Jack Keane odišiel z armády v roku 2003 a teraz pracuje v Ústave pre štúdium vojny (Institute for the Study of  War). Na začiatku roka 2007 vydal spoločne s Frederickom Kaganom štúdiu Choosing Victory: A Plan for Success in Iraq, v ktorej načrtol možnosti potlačenia sunnitského povstania v Iraku.

Spomínaný dokument vraj utvrdil prezidenta Georgea Busha o potrebe vyslať do Iraku ďalších 21 500 vojakov. Podľa mnohých bol Keane jednou z kľúčových postáv potlačenia irackého povstania v roku 2007. Teraz chce radiť Obamovej administratíve.

Keane mal 18. novembra vystúpenie pred Výborom pre vnútornú bezpečnosť a zahraničné veci v Snemovni (House Committees on Homeland Security and Foreign Affairs), v ktorom diskutoval o vzostupe islamského radikalizmu v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži.

„Islamský štát je najúspešnejšia teroristická organizácia v novodobej histórii,“ povedal Keane zákonodarcom snemovne výboru. „To, čo vykonali za posledné týždne, je bezprecedentné a ohromujúce. Zatiaľ čo vedie konvenčnú vojnu v Iraku a Sýrii, pripravili teroristické útoky v celosvetovom meradle proti ľuďom z krajín, ktoré proti nej bojujú.“

Keane sa tiež pripojil ku kritikom stratégie Baracka Obamu označovanej ako „strategická trpezlivosť“, čo je podľa Keana ospravedlnenie pre „nedostatok agresívnej a ucelenej stratégie“.

„Spojené štáty a naši alianční partneri sa musia zobudiť,“ uviedol Keane. „IS je vo vojne s nami a civilizáciou, ale podľa môjho názoru Spojené štáty nie sú v naozajstnej vojne s IS, ani náš prezident, ani náš Kongres a už vôbec nie americký ľud.“

Podľa Keana je nutné výrazné zvýšenie vojenských aktív Spojených štátov v Sýrii a Iraku. Keane tiež volá po úderných operáciách špeciálnych síl vo veľkom meradle na „kritické uzly a funkcie Islamského štátu“.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -