Prestaňte, inak bude vojna. Číňania tvrdo varovali Američanov

0
Čínska vojenská prehliadka (Autor: SITA)

Podľa dnešného vyhlásenia čínskych námorných síl admirál Wu Šeng-li použil tieto slová vo štvrtok počas telekonferencie s americkým admirálom Johnom Richardsonom, veliteľa námorných operácií USA. Vojenskí predstavitelia oboch mocností spolu hovorili po tom, ako Washington pobúril Peking vyslaním vojnovej lode k spornému súostroviu v Juhočínskom mori.

“Ak budú Spojené štáty pokračovať s takýmito nebezpečnými, provokatívnymi činmi, mohla by nastať vážne naliehavá situácia medzi silami na frontovej línii na mori a vo vzduchu, alebo dokonca menší incident, ktorý rozpúta vojnu,” varoval admirál Wu podľa zverejneného vyhlásenia. “Dúfam, že americká strana si cení dobrú vzťahy medzi čínskymi a americkými námornými silami, ktorých vytvorenie nebolo jednoduché, a vyhne sa opakovaniu takýchto incidentov,” dodal.

Nemenovaný predstaviteľ USA, na ktorého sa odvoláva Reuters, predtým vyhlásil, že obaja velitelia sa dohodli na zachovaní dialógu a dodržiavaní protokolov, aby zamedzili stretom. Plán vzájomných návštev predstaviteľov amerických a čínskych námorných síl podľa neho zostáva v platnosti. Čínske ministerstvo zahraničných vecí tlmočilo veľvyslancovi USA v Pekingu svoj protest voči utorňajšej plavbe okolo sporného súostrovia, pričom ju označilo za ohrozenie zvrchovanosti a bezpečnosti Číny. Peking obviňuje posádku amerického torpédoborca USS Lassen z ilegálneho vstupu do čínskych teritoriálnych vôd pri rifoch tvoriacich súčasť neobývaných Spratleyho ostrovov, kde Čína vytvára umelú pevninu.

 

- Reklama -