Epochálne zmeny, prekvitajúci štát. Kim Čong-un chystá zjazd strany. Prvý po 36 rokoch

0

Politbyro (užšie vedenie strany) sa rozhodlo usporiadať VII. stranícky zjazd začiatkom mája budúceho roka, informovali dnes štátne médiá v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR). Zjazd umožní “epochálne zmeny v súlade s revolučným poslaním čučche, s poslaním vybudovať prekvitajúci socialistický štát”, uviedlo politbyro v oznámení.

Čučche je oficiálna štátna ideológia Severnej Kórey a jej hlavným princípom je sebestačnosť, nezávislosť krajiny. Podľa obhajcov ľudských práv však teória tejto ideológie nezodpovedá praxi a realite – krajina je podľa nich úplne závislá od zahraničnej pomoci a navyše, ideológia má autokratickú podstatu.
V oznámení neboli uvedené ďalšie podrobnosti.

Pozorovatelia v Južnej Kórei sa dohadujú, či vodca KĽDR Kim Čong-un využije tento zjazd na posilnenie strany, na výber novej skupiny vedúcich predstaviteľov a stanovenie nových politických direktív. Ako uvádzajú juhokórejské médiá, pôjde o prvý zjazd strany od roku 1980. Na poslednom zjazde bol oficiálne oznámený nástup Kimovho otca Kim Čong-ila do kľúčových riadiacich funkcií. Kim Čong-il, syn zakladateľa štátu Kim Ir-sena, zomrel koncom roka 2011.
Kim Čong-un bol po smrti otca dosadený do funkcie najvyššieho vodcu strany, armády a ľudu.

- Reklama -